Microsoft odhalil příští generaci Xboxu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Příští rok se dočkáme nové generace „velkých“ herních konzolí jak od Sony, tak od Microsoftu. Ten už nyní odhalil podobu chystaného Xboxu Series X.

V rámci herních „oscarů“ Game Awards se Microsoft vytasil s pozoruhodným odhalením: poprvé ukázal design i oficiální jméno nové generace konzole Xbox. Ačkoliv nás stále od uvedení na trh dělí celý rok, známe tak už poměrně hodně podrobností.

V první řadě název Series X není zrovna šťastný po stránce přehlednosti, neboť současný top model od Microsoftu má přívlastek One X. Už teď se rojí obavy že spousta ne příliš znalých rodičů půjde příští svátky nakupovat dětem dárek v podobě nové konzole a to, že chtějí „Xbox X“ může v kombinaci s nepoctivými obchodníky vyústit ve zklamání, když potomci najdou pod stromečkem tři roky starý model.

Design příští generace Xboxu je také trochu „na ráně“, neboť část příznivců si z něj utahuje, že vypadá jako například zmenšená lednice (viz tweet) nebo naopak že se z konzole už definitivně stává forma „tower PC“ bedny. Od pravdy to vlastně ani tak daleko není, neboť současná generace konzolí včetně PlayStationu skutečně jsou v podstatě počítače s vlastním softwarovým řešením.

Co se specifikací týče toho zatím moc nevíme. Stále tak platí informace odhalené již v rámci veletrhu E3, tzn několikanásobný nárůst výkonu, podpora až 8K rozlišení nebo rychlý SSD disk. Zpětná kompatibilita se všemi předchozími systémy je opět zaručena. Z odhalených obrázků je pak patrné, že oficiální ovladač si také projde drobnou změnou v podobě vylepšeného směrového tlačítka, po vzoru modelu Elite.

Zároveň se spekuluje, že označení „Series X“ naznačuje, že je v portfoliu Microsoftu ještě místo pro „Series S“, tedy stejně jako u současné generace, kdy vedle špičkového One X máte k dispozici ještě dostupnější One S. I tentokrát tak očekáváme jeden dražší a jeden dostupnější model s omezenou výbavou.

Xboxu se už dlouhodobě oproti konkurenci od Sony nedaří a dřívější odhalení je tak na místě. Microsoft potřebuje každý kladný bod od zájemců, kterým by je mohl přesvědčit ke koupi. Chybí mu však až na závodní segment výrazné exkluzivní tituly a hlavně úzce spolupracuje s PC platformou (např. dvojí služba Xbox Game Pass, jedna pro konzole, druhá pro PC), takže mnoho hráčů si může oficiální tituly Microsoftu zahrát i na PC.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny