Smartphony Sony nefotí dobře, protože se jeho fotoaparátová divize bojí ztratit zákazníky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to paradox, ale za to, že smartphony Sony nefotí tak dobře, jak by mohly, pravděpodobně mohou vnitřní spory uvnitř firmy. Divize stojící za fotoaparáty totiž odmítá „radit“ té smartphonové, aby náhodou mobily nezačaly být pro fotografy zajímavější, než právě plnohodnotné foťáky Sony.

Jeden pohled na žebříček DxOMark skóre fotomobilů prozradí, že Sony zkrátka nepatří mezi smartphonovou elitu, co se fotoaparátů týče. Dejme teď stranou, že se mobily této značky neprodávají zdaleka tak dobře, jako dříve a že se už párkrát spekulovalo nad tím, že mobilní divize Sony „zavře krám“ a půjde se věnovat jiné linii produktů. Co se přímo mobilních fotoaparátů týče, je sice právě japonské Sony velkým dodavatelem ostatním výrobcům, ale jak se říká, kovářova kobyla chodí bosa.

Nejlépe hodnoceným fotomobilem je tak zatím model XZ Premium, který získal 83 bodů. To je méně, než běžné telefony střední třídy výrobce Xiaomi (Note 3) nebo už tři roky starý iPhone 7. Jenže teď se ukázalo, co za tímto problémem stojí. Dobré výsledky si nepřejí lidé z divize fotoaparátů, kde má Sony dlouholetou tradici a produkuje třeba vysoce kvalitní plnoformátové kompaktní modely řady Alpha. Prozradil to produktový manažer globálního marketingu Adam Marsh pro server Trusted Reviews.

Bude fotoaparát nové Xperie 1 konečně schopný konkurovat ostatním značkám?

„I když jsme jedna firma, jsou tu překážky v tom, že lidé z Alpha týmu nechtějí spolupracovat s mobilní divizí. Bojí se, že pak bude mít mobil stejné vlastnosti, jako fotoaparát za 3 000 liber (asi 90 tisíc korun).“ To se ovšem podle slov Marshe má změnit s restrukturalizací firmy a hlavně i proměně řady smartphonů Xperia, které mají letos zcela nový design a obměněné názvy.

Přiznal, že tak v budoucnu už můžou týmy v rámci Sony spolupracovat více a že bychom se některých vlastností známých z fotoaparátů Alpha mohli dočkat i u mobilů. Přesto je tento důvod dosti úsměvný a zní spíše jako výmluva, než něco víc. Sony by se nicméně mělo do své mobilní řady pořádně obout, pokud chce zůstat co nejdéle relevantní. Stále to totiž nevypadá, že by byly smartphony této značky z nejhoršího venku a na nějaký skutečný zlom se pořád čeká. Kdo ví, jestli se vůbec dočkáme.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny