Nabito raz dva. Příští rok budou hitem 125W nabíječky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rychlost nabíjení je jedno z odvětví, kde se výrobci mobilů neustále předhání. Příští rok se můžeme těšit na telefony, které nabijeme z méně než patnáct minut.

Zatímco v současnosti se s údivem pozastavujeme nad modelem Realme X50 Pro, který se umí nabít do plné kapacity za méně než 40 minut díky super rychlému 65W nabíjení, příští rok bude možná taková rychlost k smíchu. Výrobci Vivo a Oppo již ukazují své 120, potažmo 125W řešení, která dovedou telefony dostat na plnou kapacitu rychleji, než se ráno stačíte nasnídat.

Zní to spíše jako sci-fi, ovšem výrobci dávají jasně najevo, že taková technologie bude brzy skutečností. Vivo například již nedávno ukázalo, že jeho 120W nabíječka zvládne telefon s 4 000mAh akumulátorem nabít do patnácti minut. Pouhých pět minut přitom stačí k tomu, abyste měli z poloviny nabito:

Je trochu paradoxem, že konkurenční 125W řešení od koncernu Oppo dovede telefon se stejnou baterií nabít za 5 minut na „pouhých“ 41 procent, na plné kapacitě je pak za rovných dvacet minut. Buď Vivo nehraje fér, a nebo musí Oppo ještě na optimalizaci svého 125W rychlého nabíjení trochu zapracovat:

Do závodu pak nepochybně naskočí také Xiaomi, které se už před rokem chvástalo, že jeho nabíjení se 100W výkonem dovede rovněž do pěti minut nabít telefon na kapacitu 40 procent, hotovo má pak za 17 minut. Je tak trochu s podivem, že ačkoliv má na konkurenty tak velký náskok, takový smartphone si stále koupit nemůžeme:

Patrně si na tyto rychle nabíjecí se modely ještě nějakou dobu počkáme. Podpora těchto technologií je totiž spjata až s příští generací špičkových procesorů od Qualcommu (Snapdragon 875) a také nového standardu USB (4.0). Ty dorazí právě až příští rok, patrně hned z kraje. Máme se tak rozhodně na co těšit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny