Fotbalové přenosy jdou s dobou, natáčí je na výšku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobilům se v dnešní době přizpůsobuje ledacos, třeba i sportovní přenosy. Německá Bundesliga tak začíná fotbalová utkání natáčet i v poměru stran 9:16.

Formát „na výšku“ (sama jej označuje jako portrétní režim), přinesla divákům na mobilních obrazovkách stanice DFL. Cílem je přizpůsobit natáčený obsah sociálním sítím, jako jsou Snapchat či Instagram, kde tak mohou zveřejňovat klipy v nativním rozlišení, nikoliv ořezávat standardní širokoúhlé video.

Už v roce 2019 Google vyzpovídal online diváky sportovních pořadů a zjistil, že 30 procent z nich se na zápasy dívá na mobilních telefonech. Dokonce 80 procent z nich se pak přiznalo, že už někdy používali dvě obrazovky, aby sledovali různé přenosy zároveň. S tím, jak se mění divácké návyky tak drží krok právě i německá Bundesliga.

„Mnoho lidí se dívá na zápasy na mobilech, a pro ně je tak vertikální formát vhodnější, než klasický širokoúhlý,“ říká pro server Forbes Carsten Ruppel , ředitel produkce v televizi DFL. Pro kameramany bylo ze začátku údajně obtížné udržet míč ve středové části obrazovky, ovšem svou práci nakonec zvládli skvěle.

Získat takové video nebyla otázka nějakých složitých technologií, jednoduše se využívá standardních profesionálních kamer, které byly upraveny tak, aby jejich snímače byly pootočené o 90 stupňů. Zápasy snímá celkem pět takových a výsledný obraz je dostupný v rozlišení UHD.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny