Sony odhalilo PlayStation 5. Fyzické disky asi brzy skončí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po dlouhém čekání a odkladech známe podobu nového PlayStationu. Překvapením je fakt, že se bude prodávat i ve verzi bez šachty na Blu-ray.

Zatímco podobu nové generace konkurenčního Xboxu známe už od konce loňského roku, na design chystaného PlayStationu 5 jsme si museli řádně počkat. Jeho podoba je na světě jen necelý půlrok před předpokládaným uvedením na trh, které by mělo vycházet na letošní listopad nebo prosinec. Překvapivě se nechystá jedna, ale hned dvě verze.

Vedle té „klasické“ s šachtou na Blu-ray disky se totiž dočkáme ještě tenčí „digitální“ verze, která už tuto možnost nenabídne. Všechny hry do ní tak budete už nakupovat pouze prostřednictvím oficiálního e-shopu Sony, případně využijete ty, na které již vlastníte ze současné generace digitální licence, PlayStation 5 je naštěstí kompatibilní i se současnými hrami.

K tomuto kroku se již minulý rok rozhodl i Microsoft, který na trh uvedl „All Digital“ verzi modelu Xbox One S. Ta byla namířena na ty nejšetřivější uživatele, kterým právě stačí jen digitální licence, případně předplatné Xbox Game Pass se širokou knihovnou titulů. Cena tohoto modelu padala během různých slev až k rekordně nízkým částkám okolo třech tisíc korun.

Specifikace PlayStationu 5 známe již z dřívějška, souhrn informací můžete najít zde:

Známe specifikace chystaného PlayStationu 5

Sony na tiskové konferenci odhalilo kompletní přehled specifikací nové generace herní konzole PlayStation, která by měla dorazit na trh na konci letošního roku. Jak si vede proti Xboxu? Na první pohled žádný výrazný rozdíl? Je tomu tak, souboj nové generace konzolí bude těsnější, než jsme si mysleli.

PlayStation 5 každopádně splnil očekávání, po vzoru již dříve odhaleného ovladače má futuristický design v kombinaci bílé a černé barvy. Na oficiálním videu je ukázán ve vertikální pozici, ovšem s pomocí přibaleného stojanu půjde položit i na bok. Podle všeho půjde o vůbec nejmohutnější (alespoň tedy verze se šachtou na disky) konzoli všech dob:

Vedle výše zmíněného otazníku nad datem vydání se stále také neví finální cena. Vzhledem k tomu, že náklady na výrobu se pohybují okolo 450 amerických dolarů (necelých 11 tisíc korun) a k faktu, že firmy obvykle prodávají konzole prakticky za výrobní cenu (zisky mají hlavně z her) můžeme očekávat, že by se cena konzole mohla pohybovat právě okolo částky 11 až 13 tisíc korun.

Vedle samotné konzole firma během prezentace ukázala také očekávané tituly jako Horizon Zero Dawn 2, Resident Evil VIII nebo Gran Turismo 7.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny