Lepší i levnější virtuální realita. HTC představilo headset Vive Cosmos

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinka od HTC je nástupcem populární série brýlí pro virtuální realitu Vive. Model Cosmos se více zaměřuje na lepší dostupnost s minimem kompromisů. Zároveň přináší i mnoho novinek.

Přední hráč na trhu virtuální reality, tchaj-wanské HTC uvedlo po více jak roce a půl nový model headsetu z řady Vive. Jmenuje se Cosmos a k provozu si vystačí pouze se samotnými brýlemi a ovladači, základové stanice se senzory pro snímání pohybu už nejsou potřeba.

Na brýlích se totiž nachází celkem šest kamer, které zastanou stejnou práci, jako doposud základové stanice. Samozřejmě, že mají své limity a pokud si ovladače schováte dozadu za tělo či hlavu, ztratí o nich přehled, ovšem jinak při běžném používání prakticky nepoznáte rozdíl. Koneckonců konkurenční Oculus na tento princi přešel také – je to jednodušší a také levnější řešení.

HTC se ovšem ale zcela nezbavilo starého principu a kdo chce, může si brýle pomocí přídavného modulu upravit tak, aby i je mohly starší základové stanice sledovat. Stejně jako konkurenční Steam Index je totiž Cosmos částečně modulární a právě čelní panel brýlí se dá vyměnit za jiné. Příkladem je právě tento první, který umožní vyměnit sledování pohybu brýlemi na starší princip se základovými stanicemi (pokud je například vlastníte od předchozího modelu).

Novinkou je dále celý princip uchycení na hlavu, namísto popruhů okolo hlavy a přes ni teď Cosmos využívá pomyslnou prstencovitou „čepici“, kterou si posadíte na hlavu a pak si jen brýle přiklopíte na oči. Je to pohodlnější a hlavně můžete daleko jednodušeji přecházet mezi skutečným a virtuálním světem tím, že si jen brýle odklopíte, namísto toho, abyste si je museli celé sundat.

Parametry displejů se také zlepšily, nově jsou zde dvě LCD RGB obrazovky s rozlišením 2 880 x 1 700 pixelů (1 440 x 1 700 pixelů na jedno oko). Maximální obnovovací frekvence je 90 Hz a brýle mají úhel záběru 110 stupňů, což je méně než u Valve Index (130 stupňů) ale naopak více než u Oculusu Rift S (okolo 100 stupňů). K dispozici je i IPD posuvník pro zaostření obrazu. Nechybí ani podpora bezdrátového modulu, který si ovšem musíte zvlášť dokoupit.

Součástí předobjednávky je předplatné služby Viveport Infinity na 12 měsíců, po spuštění na trh se tato nabídka zmenší na 6 měsíců zdarma. V obou případech se to vyplatí, v knihovně Viveport Infinity totiž najdete spoustu titulů na vyzkoušení zdarma, za které se jinak platí. Sice zde nenajdete takové pecky jako Beat Saber nebo Superhot VR ale i tak je nabídka relativně slušná.

HTC Vive Cosmos se na český trh dostane 3. října se startovací cenou 21 599 korun. To je výrazně menší suma, než jakou chce HTC za model Vive Pro (36 tisíc), ovšem naopak Oculus má stále se svým Rift S cenově výrazně navrch (stojí 14 tisíc korun). Vive Cosmos se však pyšní prémiovější výbavou a příplatek je tak podle nás celkem opodstatněný.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny