Zelení versus modří. Jaké chatovací aplikace ve světě frčí?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na které platformě si píše nejvíc lidí na světě? Vypadá to, že svět dominuje hlavně Messenger a WhatsApp. Obě aplikace mají přitom stejného majitele.

Data zveřejnil Market Intelligence Blog. Americké kontinenty v tom mají jasno. Zatímco na severu (USA a Kanada) se píše hlavně přes Messenger, od Mexika níž vyhrává výhradně WhatsApp. Trochu stranou (obrazně i doslova) stojí jen Kuba a Falklandy, kde také vyhrává Messenger. V Africe je také celkem jasný trend: zatímco sever preferuje Messenger, většina centrální a jižní Afriky má radši WhatsApp.

Evorpa naopak nemá příliš jasné trendy a navíc se zde objevuje i třetí hráč, Viber, kterého preferují země jako Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Bulharsko, Severní Makedonie, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Messengeru pak fandí Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Litva, Estonsko, Řecko, na  západě pak Švédsko, Norsko, Belgie, Francie, Dánsko a Portugalsko. Zbytek Evropy si píše na WhatsAppu.

Asie je podstatě větší chaos, zde totiž figuruje celá řada dalších služeb, které si někdy uzmou celé země pro sebe. Příkladem je tak třeba Jižní Korea, ve které jako jediné na světě vyhrává nástroj Kakao Talk. Stejně tak v nejlidnatější zemi světa, Číně, vede domácí služba WeChat. Po dvou či třech zemích si pak uzmula služba imo web chat (Turkmenistán, Uzbekistán) a Line (Tahjsko, Japonsko také Tchaj-Wan). Jinak v Asii převažuje spíše WhatsApp. Austrálie a Nový Zéland naopak inklinují spíše k Messengeru.

Obecně tak ve světě vede WhatsApp, který si dokonce od posledních zveřejněných dat minulý rok ještě polepšil. Celkem je to nejoblíbenější „kecálek“ ve 112 zemích, zatímco Messenger vede jen v 57. Ovšem co naplat, žádný velký konkurenční boj mezi těmito službami nehrozí. Vlastní je totiž jedna a ta samá firma, Facebook. Ten měl původně jen vlastní Messenger a rostoucí WhatsApp koupil až v roce 2014. Každopádně je asi jasné, že Facebook zkrátka dominuje trhu v oblasti chatovacích služeb,

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny