Konec výřezům. První výrobce schoval přední fotoaparát pod displej

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ikonické výřezy displeje, které ovládly loňský i předloňský trh s mobily tu možná moc dlouho nezůstanou. Výrobce Oppo totiž ukázal, že se dá obejít zcela bez nich.

Nejdřív byly široké, pak se zmenšily jen na tvar kapky vody a nyní už jen vykusují kulatý „průstřel“ v displeji nutný pro umístění selfie kamerky. I tak je to ale zásah do plochy displeje, který kvůli tomu ztrácí část zobrazovací plochy a třeba při sledování videí nebo hraní her brání ve viditelnosti části obrazovky, případně obraz uměle zmenšuje tak, aby byla vynechán celý pruh displeje sousedící s výřezem. S tím chce čínské Oppo skoncovat.

Výrobce už úspěšně otestoval prototyp, který reprezentuje ideální stav: přední selfie kamerka je přítomná, ovšem zároveň není vůbec vidět. Je totiž schovaná pod displejem a fotí vás tak skrze obrazovku. Ačkoliv je to technologicky nepochybně obtížné řešení, stále je výrazně praktičtější než různé výřezy, mechanicky pohyblivé plochy s fotoaparátem či otáčení jej ze zadní plochy. Stejně jako byly čtečky otisků prstů ještě nedávno samostatné, nyní už se dají schovat pod displej a ten samý osud čeká i fotoaparáty.

Jak to celé funguje? Oppo přišlo s technologií průhledné části displeje, která v případě potřeby pouští skrze zobrazovací pixely světlo do předního fotoaparátu. Funkčnost této části displeje však zůstává zcela zachována: reaguje na doteky a od zbytku zobrazovací plochy údajně není rozlišitelná. První dojmy například na serveru Engadget však naznačují, že z určitých úhlů lze pod displejem kameru zpozorovat.

Je ovšem jasné, že alespoň u takto nové technologie bude fotoaparát oproti těm klasickým v nevýhodě a nedosáhne takové kvality jako ty, do kterých se v tuto chvíli díváme přímo. Oppo tvrdí, že část z překážek jako třeba zamlžení obrazu nebo nežádoucí odlesky zkusí filtrovat softwarově, ovšem bude se zároveň snažit i fyzicky vyrovnat tradičním selfie fotoaparátům. Nebude to možná ale hned u první generace.

Kdy se takového smartphonu dočkáme zatím Oppo neupřesnilo, zatím se tak musíme spokojit pouze s obecným „v blízké době“. Zatím tuto technologii předvádí pouze v nepojmenovaných prototypech, ovšem jak tohoto výrobce známe, s prvním praktickým využitím na sebe nenechá dlouho čekat. Koneckonců kdo s takovým modelem přijde jako první, sklidí nejvíce pozornosti.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny