Samsung i Huawei kroutí hlavou. Rozkládací mobil ukázal čínský noname

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tak schválně, slyšeli jste někdy o firmě Rouyu Technologies nebo o značce Royole? Ne? My také ne a popravdě, ve světě to jsou jména neznámá všeobecně. Přesto právě tato značka představila první skládací smartphone na světě. A dokonce ho nabízí v předprodeji.

Rouyu Technologies je sice neznámá čínská firma, ale podle těch mála informací, které k ní lze dohledat, by to nemusela být nějaká garážová firmička. Ta by ostatně asi těžko vyrobila rozkládací mobil s ohýbacím displejem. Rouyu Technologies má podle všeho postavenou úplně novou fabriku a to docela velkou na produkci ohebných displejů.

No a když má továrnu, tak by to měla dát vědět světu. Nejlépe pomocí finálního produktu. Hopla a máme tu telefon, o který se světoznámé značky snaží už hodně dlouho. Jmenuje se Royole FlexPai a je to pravděpodobně první sériově vyráběný přístroj s flexibilním displejem. To slovíčko pravděpodobně je zde na místě, protože dostupnost telefonu na čínském trhu, kde by se už měl prodávat, je zatím neověřená a zahraničním zájemcům bude firma telefony dodávat až těsně před koncem roku. Tedy zatím to tak tvrdí.

Buď jak buď, Royole FlexPei svět překvapil. A může sehrát zajímavou roli v souboji gigantů. Samsung, LG a některé japonské značky mají výhodu v tom, že v rámci svých koncernů mají velké displejové fabriky a silný vývoj. Většina čínských značek takovou výhodou nedisponuje a musí se obrátit na flexibilní dodavatele. To je ještě v říjnu u odborníků výrazně znevýhodňovalo. Jenže takových Rouyu Technologies může být v Číně hned několik a to může změnit pravidla hry.

Royole FlexPei má displej z vnější strany. Zavřený tak má displej zpředu, na boku (ohybu) a i vzadu. To není příliš praktické, displej je tak dost náchylný k poškození. Ale firma asi toto řešení použila proto, že ohyb displeje není tak velký jako by tomu bylo u vnitřně uloženého panelu. Po otevření má displej úhlopříčku 7,8 palce, což už odpovídá tabletu, zavřený je přitom velký jako běžný mobil. Displej má vydržet desítky tisíc ohnutí, což by odpovídalo běžné životnosti přístroje. Ale to těžko ověříme.

Výbava je slušná, podle výrobce by telefon měl mít zcela nový Snadragon 855, což je ale záhada, protože tento procesor ještě nebyl představený. Ale kdo ví, co v Číně ukuchtili. Paměťová výbava je solidní, buď 128 + 6 GB nebo 256 GB s 8 GB RAM. Naopak hmotnost je šílená, zařízení váží 310 gramů. Telefon má mít devítkový Android.

Problém je cena. Royole FlexPei bude stát v přepočtu 1 500 dolarů pro zahraniční zákazníky za základní variantu. K tomu je potřeba přičíst daň a rázem jsme na 40 000 korunách. A to je za sice zajímavý ale neověřený přístroj sakra hodně.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny