Víte, mezi kterými letišti na světě létají letadla nejčastěji?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Věřte nevěřte, ale na nejvytíženější letecké trase létá 42 spojů jedním směrem denně. Když vynecháme noc, tak to jsou téměř tři lety za hodinu. Což je spíš statistika vytížené železniční trasy než letecké, ale je to tak.

Společnost OAG, která sbírá data z leteckého průmyslu, zveřejnila zajímavou statistiku nejvytíženějších leteckých tras na světě. Data sbírala za únor 2017 až únor 2018 a připravila k tomu zajímavou statistiku. Zveřejněná je dvacítka nejfrekventovanějších tras, kde za rok letí od 13 100 po 30 537 spojů za uvedené období. To jsou extrémní čísla a znamenají, že mezi těmito městy je opravdu čilý letecký ruch.

Data jsou zajímavá z několika pohledů. Ta především, s velkou převahou je nejvíce nejfrekventovanějších tras v Asii. V Evropě to jsou dvě, dvě v Severní Americe, jedna mezi Evropou a USA a jedna na středním Východě. Takže 14 jich je v Asii a hned několik jich se točí okolo trojúhelníku Singapur, Kuala Lumpur a Hong Kong.

Tou úplně nejfrekventovanější je Singapur – Kuala Lumpur, kde létá oněch 42 spojů denně jedním směrem. Na trase za rok letí přes 4 miliony pasažerů a o trasu se dělí sedm dopravců. To je mimochodem další trend, v Asii je na hlavních letištích mnohem větší konkurence než v Evropě nebo USA, kde nejfrekventovanější linky provozují obvykle jen dvě společnosti. Je to dané tím, že data počítají s konkrétní linkou, nikoliv spojením mezi městy ale spojením mezi konkrétními letišti. A třeba na London Heathrow nemají low-costy přístup. A právě LHR, tedy London Heathrow je nejdůležitějším letištěm v Evropě.

Ale zpět na nejfrekventovanější linku. Ze Singapuru do Kuala Lumpuru to není daleko, po dálnici tak 4 hodiny jízdy, je to jen 350 kilometrů daleko. Mezi městy jezdí i vlak, přesto je to nejvytíženější letecká trasa na světě. Nutno dodat, že kvůli konkurenci jsou ceny letenek obvykle velmi nízké, běžně ji jedním směrem pořídíte do tisíce korun, pokud se dokážete přizpůsobit.

V první desítce jsou další linky z regionu, třeba mezi Hong Kongem a Taipeí, nebo mezi Jakartou a Singapurem nebo Kuala Lumpurem. Případně linka z Hong Kongu do Singapuru. Ale pojďme na starý kontinent. Tam je nejfrekventovanější spojení mezi Dublinem a Heathrow a pak mezi Amsterodamem a Heathrow. Na obou létají jen dvě společnosti: British Airways a buď KLM nebo Air Lingus. Připomeňme, že Londýn má pět dalších letišť, takže je možné, že v páru s jinými městy by nejfrekventovanější trasy na světě vedly právě zde. V Asii má Singapur, Jakarta i Hong Kong jen jedno letiště, Kuala Lumpur dvě, ale to druhé je nevýznamné.

Jediná transkontinentální linka, která se do dvacítky dostala, je Londýn (samozřejmě Heathrow) na JFK v New Yorku. To je podle jiné statistiky zároveň nejvýnosnější linka na světě. V rámci statistiky OAG nabízí pohled na využití sedačkové kapacity na lince, podíl jednotlivých dopravců a rozdělení na klasické společnosti a low-costy, respektive mnoho dalších dat.

Kompletní statistiku si můžete prohlédnout zde:
OAG Busiest Routes 2018-A4

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny