Základní Nokia se začíná prodávat. Pozor na kompromisy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nokia se zpožděním začala na českém trhu prodávat svůj základní model 2. Cena je 2 999 Kč, což na první pohled vypadá lákavě, ale pozor na výbavu.

Telefon se sice chlubí stále aktuálním Androidem, Nokia 2 ale startuje se starší verzí Android 7, výrobce slibuje aktualizaci na aktuální verzi Androidu 8. Ovšem kdy to bude, je otázkou.

Telefon je to hezký a má jednu velkou výhodu. Baterie s kapacitou 4 100 mAh není běžná a Nokia slibuje dvoudenní provoz. Čemuž by se s ohledem na hardware dalo věřit. Jenže právě hardware je v tomto případě hodně kompromisní. Telefon má procesor Qualcomm Snapdragon 212 se čtyřmi jádry. A to je opravdu základní čip. K tomu má jen 1 GB operační paměti, což je opravdu málo. To samé platí o uživatelské paměti, 8 GB so dovolujeme označit v dnešní době za naprosto nesmyslnou hodnotu.

Z tohoto důvodu je otázkou, jestli za uvedenu cenu má Nokia 2 vůbec šanci uspět na trhu. Za stejné peníze si můžete pořídit Xiaomi Redmi 4A s 2 GB RAM a 32 GB ROM, případně desítky přístrojů s 2 GB RAM a alespoň 16 GB uživatelské paměti. Nemluvě o výrazně silnějších procesorech v telefonech za stejnou nebo nižší cenu.

Co musíme pochválit, je design, Nokia 2 je pohledný telefon. Displej s HD rozlišením je v dané cenové kategorii standardem, tam víc očekávat nelze. To samé platí pro sestavu fotoaparátů 8 a 5 Mpx.

Až telefon vyzkoušíme, dáme finální verdikt, ale papírově nedává koupě Nokie 2 smysl. Na trhu je mnoho lépe vybavených mobilů. Až tedy na jednu vlastnost, tak velkou baterii žádný podobně drahý mobil nemá. V tom je Nokia 2 unikátní. Ale stojí to za to?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny