Toto je rekordní paměťovka. Kolik se na ní vejde dat?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapacita maličkých paměťových karet microSD neustále roste. Značka Micron má aktuálního rekordmana, vejde se na něj více než 1 TB dat.

V živé paměti máme doby, kdy jsme si kupovali ještě paměťové karty s kapacitou v megabajtech. 256 nebo 512 MB bylo u straších mobilů stále dost na to, aby jim narostla paměť tak, že se tehdy do mobilu vešla ohromná spousta fotek, hudby či aplikací. Následně pak dorazily i 2, 4 či 8 GB modely, kam už jsme si mohli nastěhovat i menší knihovnu filmů.

Dnes už sice paměťové karty z mobilů zase pomalu mizí, využití však nacházejí v celé řadě jiných zařízení: foťáky, drony nebo třeba herní konzole. A jak se s dobou zvyšují nároky na datové objemy různých typů souborů, musí logicky růst i velikost samotného úložiště.

Nyní je normální, že máme v akčních kamerkách či dronech paměťovky s kapacitou 256 či 512 GB, ovšem ani to už dnes nejsou žádné rekordní hodnoty. Výrobce Micron totiž na malou microSD kartičku dokázal vtěsnat úložiště s kapacitou 1,5 TB.

K výrobě tohoto malého rekordmana použil výrobní proces s 176vrstvou technologií 3D NAND. Jedná se o stejnou technologii, jaká se používá při výrobě SSD disků. Jde o 3D uspořádání paměťových buněk vedle sebe a nad sebou.

Tato karta by podle výrobce měla například nabídnout:

  • Pět let vysoce kvalitního nepřetržitého záznamu (bez specifikace datového toku)
  • Schopnost souběžně zpracovávat záznam videa v rozlišení 4K a až osm procesů umělé inteligence za sekundu, například detekci objektů, rozpoznávání SPZ nebo obličeje
  • Životnost alespoň dvou milionů hodin

Kolik bude taková věc stát? Bohužel Micron zatím neohlásil dostupnost ani cenu, ovšem dosavadní rekordman s kapacitou 1 TB šel na trh s cenou 450 amerických dolarů (necelých 11 tisíc korun bez daně), takže předpokládáme, že nový model udělá ještě větší díru do vašeho rozpočtu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny