Koupíte si Samsung za 6 500 nebo Huawei za 3 999 Kč?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za normálních okolností by srovnání dvou telefonů s cenovým rozdílem 2 500 korun v nižší střední třídě nedávalo smysl. Jenže novinky Huaweie a Samsungu si jsou velmi podobné a dělí je právě uvedená částka.

Než se ale do porovnání pustíme, musíme si osvětlit, jak to na tom českém trhu chodí. Samsung je považován za prémiovou značku a tak si tradičně může říkat za své produkty víc než konkurence. I tak je jedničkou na trhu a základních modelů prodává desítky tisíc zas rok. On i Samsung na vysokých cenách netrvá a rád zlevňuje, ale zaváděcí ceny jsou prostě tradičně vysoké.

Huawei je dvojka na trhu a do loňska sice prodával levněji než Samsung, ale zase to nepřeháněl. Proč taky. Jenže loni přišlo na trh čínské Xiaomi, které chce urvat co největší část trhu. Cenově je extrémně agresivní a to žene ceny trhu dolů. Když k tomu přidáme dalšího nováčka na trhu Nokii, která je v levných telefonech silná, začíná se jiskřit. Což je pro zákazníky dobře.

Samsung do cenové války očividně jít nechce, proto si pro letošek připravil pro český trh jediný levný model z řady J.  Jmenuje se J6, premiéru měl nedávno, a stojí v titulku zmíněných 6 500 korun. Takže doopravdy levný není. Kdo by chtěl cenově dostupnější Samsung, musí se smířit s loňskými modely J3 a J5. Ty se budou ještě několik měsíců doprodávat a cenově jsou výrazně levnější.

Huawei si také připravil novinku pro nižší střední třídu a také s ní přišel teď před létem. Jmenuje se Y6 Prime a stojí 3 999 Kč. Zatím je do konce června jen u Vodafonu, ale od července ho koupíte všude za stejné peníze.

Přes velmi rozdílnou cenu si jsou oba telefony velmi podobné. Samsung je menší, lépe zakomponoval displej do čelní plochy , navíc je o desetinu palce menší. Huawei má úhlopříčku 5,7 palce, Samsung 5,6 palce. Rozlišení je skoro stejné 1 440 x 720 má Huawei, Samsung 1 480 x 720 pixelů. Stejná je i sestava foťáků, vzadu 13 megapixelů, vepředu 8 megapixelů. Samsung se chlubí světelností f/1.9, Huawei v tomto směru nic neuvádí.

Stejná je i sestava paměti, 3 GB operační, 32 GB uživatelské + podpora paměťových karet až do velikosti 256 GB. Rozdíl je pouze v tom, že Huawei má hybridní slot, Samsung podporuje dvě SIM + paměťovou kartu k tomu. Liší se i procesory, Samsung má vlastní osmijádrový Exynos, Huawei Snapdragon 425. Papírově je procesor Samsungu silnější. Dokonce i baterie je stejná, má u obou kapacitu 3 000 mAh.

Samsung navíc má NFC, jeho displej je typu SAMOLED, Huawei kontruje odemykáním skenem obličeje. Což jsou ale pro mnohé zákazníky detaily. Z našeho pohledu je sice Samsung lepší, ale cenový rozdíl je tak výrazný, že lepší koupí je podle nás Huawei. Až Samsung zlevní, tak vám dáme vědět a podle slevy se uvidí, jestli nedoporučíme spíš jeho smartphone.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny