Apple novým procesorem spojil svět macbooků a iPhonů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apple novým procesorem pro počítače spustil novou éru vlastního ekosystému produktů. Jeho notebooky budou odteď ještě více propojeny se smartphony.

Už nějakou dobu má Apple procesory vlastní výroby v telefonech, tabletech, hodinkách, sluchátkách, ovšem u populárních notebooků Macbook forma doteď spoléhala na čipy od Intelu. To se ovšem nyní mění a i nové Macbooky budou už vybavený procesory vlastní výroby. Prvním takovým modelem je Apple M1.

Model M1 funguje na principu „system on chip“, tedy pomyslné „vše v jednom“. Mimo hlavní výpočetní jednotky tak obsahuje také grafický čip, neurální procesor pro strojové učení a také dokonce i operační paměť. Tato úspora místa na základní desce má ovšem jednu nevýhodu, a sice že operační paměť už není možné po čase rozšířit, s její hodnotou vzhledem k integraci do čipu zkrátka nehnete.

Ačkoliv je tak mnohým jasné, že to je další způsob, jak zákazníky nutit častěji k obměně celého jejich stroje, Apple tuto novinku alespoň zaobalil tak, že paměť je nyní mnohem rychlejší. I tak ale musíte zkrátka při nákupu myslet dopředu, abyste si brzy neuvědomili, že vám vaše vybraná kapacita RAM nestačí.

Pro uživatele, kteří jsou plně ponořeni do ekosystému zařízení Applu je tu další výhoda: Macbooky s tímto novým procesorem budou nyní podporovat aplikace z mobilních telefonů. Vývojář je sice musí ještě přizpůsobit jinému poměru stran u notebooku, ale jinak by neměla instalace mobilních aplikací činit další potíže. Tímto začalo spojování celého systému Applu do jednoho globálního, jehož funkce a aplikace budou zkrátka dostupné kde vás jen napadne.

Jinak je Apple M1 osmijádrový procesor, který se dále dělí na čtyři výkonná a čtyři úsporná jádra. Zatím nemáme konkrétní představy o reálném výkonu zařízení, které jsou jím osazené, Apple ukázal pouze velice nekonkrétní testy výkonu, které naznačují, že nové Macbooky mají být výkonnější než populární Windows notebooky. Těch je však takové množství, a každý s jiným hardwarem, že to o ničem nevypovídá.

Novinky s tímto procesorem se dostanou do prodeje už 17. listopadu, Macbook Air bude v základní konfiguraci s novým Apple M1 bude stát 29 999 korun, Macbook Pro pak 38 999 korun, ovšem dostupný bude zatím pouze v 13palcové variantě.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny