iPhone 12 mini je nejmenší 5G telefon na trhu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chybí vám malé smartphony? Právě pro vás může být lákavý iPhone 12 mini, který má vedle skutečně malých rozměrů špičkové parametry včetně podpory 5G.

Apple udělal něco, na co spousta ostatních výrobců neměla odvahu. V době, kdy se všichni předhánějí v co možná největší (únosné) úhlopříčce displeje smartphonu, Apple se vydal přesně opačným směrem a ukázal telefon, který jako by patřil do doby před několika lety: s kompaktním tělem a 5,4 palcovým displejem.

Je to ovšem sázka tak trochu na jistotu, neboť právě uživatelé Applu jsou na malé smartphony poměrně zvyklí. Letos firma vydala model SE, který má ještě menší displej: 4,7 palce, ovšem společně s výraznými rámečky nad a pod displejem. Natolik výraznými, že letošní „SEčko“ je stále větší mobil, než aktuální 12 mini.

Nejmenší iPhone je zároveň i nejmenším 5G smartphonem na světovém trhu. Společným znakem novinek od Applu je totiž nový procesor Apple A14 Bionic, který mimo jiné podporuje právě i sítě 5G. Firma si je totiž plně vědoma, že se sítě páté generace neustále rozšiřují a ačkoliv třeba ještě letos nebo příští rok nebude pokrytí dostupné pro zdaleka každého, v nabídce tyto modely ještě nějakou dobu vydrží a pak ve formě „výprodejových“ kusů budou mít 5G modely stále značnou výhodu.

Samotný iPhone 12 mini jinak náleží do letošní poměrně široké rodiny modelů, se kterými má leccos společného. Je to například design s plochými rámečky, které si pamatujeme od starších modelů nebo displej se starým známým výřezem. Nechybí ani nový systém iOS 14 nebo podpora bezdrátového nabíjení, které Apple vylepšil magnetickou technologií MagSafe pro lepší přichycení příslušenství jako je nabíječka a podobně.

Malý iPhone má celou řadu výhod, ale také nevýhod. Jeho baterie je velice malá, kapacita je pouhých 2 227 mAh. Rychlé nabíjení disponuje výkonem 20 W pokud používáte kabel a nebo 12 W bezdrátově. A mimochodem, v balení už nenajdete nabíjecí adaptér, takže pokud nemáte nějaký starší, musíte Applu přihodit ještě 590 korun za nový.

Nakonec tu jsou také věci, které nejsou vyloženě špatné, ale spíše okoukané. Paměťové verze jsou stále tři s tou 64GB jako základní a maximem je 256 GB. Jako obvykle je zde slot pouze na jednu SIM, druhá je zabudovaná. Fotoaparát je hodně podobný tomu loňskému, opět tu jsou dva 12Mpix fotoaparáty, jeden hlavní a druhý širokoúhlý. Letos se alespoň tomu hlavnímu zlepšila světelnost.

Stejně jako vždy je nový iPhone prémiovou záležitostí, a to ať Apple udělá sebevíc kompromisů ve výbavě. Základní verze s 64 GB paměti vás vyjde na 21 999 korun, ta s nejvíce místem pro data pak rovnou na 26 490 korun. Na výběr je celkem pět barev: černá, bílá, zelená, červená a tmavě modrá.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny