5G telefony už tu máme, ale co podpora 5G dual SIM?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokrytí 5G se zatím v ČR buduje jen velice pozvolna, takže asi uplyne ještě dlouhá doba, než bude třeba telefonů s podporou 5G na hned dvou aktivních SIM. Ve světě už takové telefony ale existují.

Leckdo si pamatuje, že u telefonů s podporou dvou SIM nebyla vždy zaručená jistota, že obě karty podporovaly LTE, takže bylo vhodné si tu s aktivními daty dát do LTE slotu a tu se kterou jen voláte do druhého, který zpravidla uměl jen 2G/3G sítě. Ta samá situace nastane pravděpodobně i s nástupem 5G – ne zdaleka vždy budou telefony stavěné na to, že by uměly nové sítě u obou SIM.

I přes to se najdou případy, kdy už současné modely umí 5G na obou kartách. Takovým zástupcem je například dvojice modelů Redmi 10X a 10X Pro, které jsou paradoxně zároveň jedny z nejlevnějších 5G smartphonů, prodávají se ovšem pouze v domácí Číně a výrobce zatím neprozradil, zda je doveze i na jiné trhy.

Druhým zástupcem mezi dual 5G modely je pak Vivo Iqoo Z1, což je opět paradoxně levnější mobil, ovšem se slušnými parametry (jmenovitě třeba skvělým 144Hz displejem) a také celkem unikátním procesorem Dimensity 1000 od MediaTeku. I v tomto případě však nastává problém v dostupnosti, jelikož Vivo figuruje hlavně na čínském trhu a mimo něj se tento model zatím vyvézt nechystá.

Právě výše zmíněná série procesorů Dimensity je zatím ta hlavní cesta k podpoře dual 5G. Modely 1000 a 820 jsou v tuto chvíli jediné, které duální 5G zvládají. Konkurenční Qualcomm v tuto chvíli nemá žádný takový čip, ovšem již se oficiálně nechyl slyšet, že na takovém řešení pracuje. Huawei, který vyrábí vlastní čipy Kirin se k otázce duálního 5G zatím nevyjádřil.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny