Koupili byste si robotického psa za skoro dva miliony?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Společnost Boston Dynamics nabídla na prodej prvního robota vlastní výroby. Robotický pes Spot je ale pořádně drahá sranda.

Je to hit mnoha videí na internetu: žlutý robot se čtyřmi nohami připomínající psa poskakuje na místě, otevírá si dveře, šplhá do schodů a občas jej i inženýři záměrně „mučí“ (podrážejí nohy, strkají do něj apod.), aby ukázali, jak dovede koordinovat své pohyby. Zatímco doposud to byl jen funkční prototyp, který si od firmy mohli lidé jen zapůjčit, nyní si jej konečně mohou první zájemci pořídit.

Spot ovšem není náhradou za domácího mazlíčka, nýbrž poměrně všestranný pomocník, který se dá využít na obtížné či nebezpečné práce. Robot zvládne prozkoumávat místa, kam se dá obtížně dostat, umí přenášet náklad i v nebezpečném terénu a navíc je navržen ke sběru dat. Využívají jej například na ropných plošinách, kde sám zvládne dohlížet na provoz a zjišťovat případné závady.

Ačkoliv je třeba si robota specificky přizpůsobit daným úkolům, firma prohlašuje, že Spot je připraven k činnosti hned po vybalení. Zakoupit si jej však mohou zájemci pouze ze Spojených států, ke kterým by se měl dostat 6 až 8 týdnů po přijetí objednávky.

Cena robota je astronomická a zcela jasně cílená na velké firmy, které budou robota využívat ke komerčním činnostem. Pokud jednu takovou zastupujete a jste ze Spojených států, připravte si 74 500 amerických dolarů, tedy asi 1,8 milionu korun. Schválně, jestli po uvedení takové věci na trh se neobjeví nějaká čínská napodobenina za desetinu ceny.

Firma Boston Dynamics je zajímavá ještě jednou věcí. Před několika lety jí převzala japonská společnost Soft Bank. A to je mimo jiné japonský mobilní operátor, který vlastní i amerického operátora Sprint. Takže se třeba jednoho dne dočkáme robotického prodavače mobilů.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny