Funguje 5G mobil i na síti 4G?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Příchod 5G telefonů, jako je například Samsung Galaxy S20 Ultra, naznačuje, že využití 5G sítí je už celkem blízko. Jaké jsou nejčastější dotazy ohledně 5G?

Kdy budu moci využít sítě 5G v Česku?

Ačkoliv už se ve světě najdou země, které již spustily komerční provoz sítí 5G, Česka se to zatím na začátku roku 2020 netýká. Operátoři sice již sítě testují v některých městech, ovšem nic se nedá zatím považovat za „ostrý provoz“. Toho se dočkáme až nejdříve v příštím roce, ale celý proces pokrytí ČR může trvat ještě déle. V první řadě však musí letos proběhnout dražba 5G pásem, až pak mohou začít operátoři stavět infrastrukturu.

Bude mi můj telefon se 4G fungovat i nadále?

Stejně tak, jako v některých místech ČR i nadále „naladíte“ 2G (EDGE) a 3G (HSDPA), i po spuštění 5G budou 4G sítě i nadále funkční. 5G síť je pomyslnou nadstavbou těch existujících, které operátor samozřejmě nevypne v momentě, kdy zapne 5G. Podobně jako u televizního vysílání však pravděpodobně jednou dojde k vypnutí starších sítí, ovšem tou dobou už je hodně pravděpodobné, že budete mít i vy nový telefon na odpovídající nové sítě.

A co naopak, bude mi telefon s 5G fungovat tam, kde 5G není?

Stejně jako u vysílačů je 5G nadstavbou těm stávajícím technologiím, i v případě přijímače (tedy telefonu) je příjem 5G schopností navíc ke stávající práci se sítěmi 2G, 3G i 4G. Pokud někdy v budoucnu dojde na to, že výrobci přestanou mobily vybavovat schopností pracovat se starším typem sítí, bude to s největší pravděpodobností až ve chvíli, kdy bude mít stejně většina uživatelů odpovídající zařízení.

Proč mám to 5G vlastně vůbec chtít?

V současnosti je stále pro většinu běžných uživatelů pojem 5G celkem abstraktní. V té nejobecnější rovině se pro majitele smartphonů tolik nezmění, jen práce s internetem (stahování, načítání, odezva) bude o něco rychlejší, přesnější. 5G má znatelné dopady spíše v jiných odvětvích, je to páteřní nástroj pro rozvoj chytrých domácností, infrastruktury moderních měst i moderního průmyslu.

Mám si teď připlácet za 5G telefon?

V současnosti se na českém trhu dá zakoupit jen několik modelů podporujících 5G sítě a zpravidla to jsou ty nejdražší modely. Cíleně je kupovat zatím nedává z krátkodobého hlediska moc smysl, ovšem například Samsung už u svého aktuálně nejlepšího smartphonu (S20 Ultra) ani možnost koupit jej ve 4G verzi nenabízí. Pokud je tak telefon vybavený už jen podporou 5G a máte o něj zájem i z mnoha jiných důvodů, je to docela dobrá investice do budoucna, byť dost možná do té doby ještě jednou svůj smartphone vyměníte za lepší. Pokud ale existuje levnější alternativa, doporučujeme ještě vyčkat, zatím vám je podpora 5G celkem nanic.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny