Panasonic ukázal velice neobvyklé VR brýle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zatímco ostatní výrobci se stále drží designu „helmy“ pro virtuální realitu, Panasonic se pokusil o minimalistický přístup. Má to nějaké háčky?

Svět brýlí pro virtuální realitu potřebuje změnu jako sůl. Všechny stávající headsety jsou rozměrnější než ty největší lyžařské brýle, které dovedete najít a upevňují se okolo hlavy jako helma, kvůli které máte pak v lepším případě otlačeniny, v horším vás bolí za krkem. Dalším problémem je pak pocení obličeje kvůli vysokému zahřívání brýlí.

Přítrž tomu chce učinit poměrně nečekaný výrobce – Panasonic. Ten se doposud na trhu virtuální reality neangažoval, ovšem jeho koncept určitě stojí za pozornost. Jeho VR brýle skutečně vypadají jako brýle, byť s trochou steampunkového nádechu. Už na první pohled vypadají podstatně skladněji, než řešení konkurence.

Displeje v brýlích jsou typu micro OLED, na jejićhž vývoji se podílela firma Kopin. Nabídnou velice jemné rozlišení a také by se u nich neměl projevit tzv. screen-door effect, tedy viditelná mřížka v obraze, způsobená jindy viditelnou mezerou mezi jednotlivými pixely. Jde navíc o první VR brýle, které podporují HDR obraz. Výhodou jsou také integrovaná špuntová sluchátka.

Koncept Panasonicu má ovšem i své nevýhody. Displeje jsou kvůli omezenému prostoru menší, než u klasických brýlí, což znamená menší úhel záběru obrazu (asi jako sledovat něco skrze dalekohled). První dojmy od těch, kteří je vyzkoušeli také informují o tom, že brýle Panasonic trochu špatně vyvážil a z nosu kloužou dolu. Samozřejmostí je stále také poněkud otravné kabelové propojení se stolním PC.

Asi vůbec největší nevýhodou je však fakt, že Panasonic zatím tento model nemá v plánu prodávat. Místo toho jde skutečně jen o technologickou demonstraci toho, co bude v budoucnu možné a zdůraznil propojení se sítěmi 5G, které umožní například virtuální prohlídky či sporty. Takže se máme rozhodně na co těšit, ale reálného produktu se musí ujmout nejspíše někdo jiný. Co na to Oculus?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny