nVidia předvedla Googlu, jak má vypadat streamování her

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spuštění služby GeForce Now dává mnohem větší smysl, než ambiciózní projekt Googlu. Je praktičtější, levnější a hlavně dostupná i v ČR.

Google Stadia se rýsuje jako jeden velký propadák, jenže to neznamená, že je streamováné her slepá ulička. Stačí na to jít tak nějak chytřeji, nedělat megalomanské plány a nesnažit se celý herní průmysl obrátit vzhůru nohama. Že se to dá vymyslet i prakticky a dostupněji, ukázala nVidia se službou GeForce Now, kterou právě spustila v plné verzi pro mnoho zemí světa, včetně Česka.

V úplně tom nejzákladnějším principu jde o ten samý postup, jaký zkoušel Google se Stadií. Můžete odkudkoliv streamovat tituly z PC a konzolí, stačí vám k tomu jen dobré připojení k internetu a samozřejmě nějaké ty periferie jako gamepad či myš s klávesnicí. Ale už vůbec nezáleží, jestli jste na mobilu, starém notebooku či kancelářském PC, o hardwarový výkon se postarají servery nVidie, a vy můžete tak bez obtíží hrát cokoliv chcete.

Na rozdíl od Stadie, která je však omezena na tituly pouze z vlastní nabídky, které si navíc pro tuto platformu musíte koupit a ještě platit předplatné, se dá GeForce Now spárovat s vaším účtem na Steamu, Epic Game Store či Uplay a hrát hry, které již v těchto distribucích vlastníte. Což je o poznání logičtější – hry můžete streamovat na cestách, ale zároveň je i vlastníte pro hraní z vašeho běžného PC bez streamingu.

Streamování her od Googlu sklízí kritiku | ChytráVěc.cz

Google spustil svou očekávanou službu Stadia pro streaming her. Místo chvály však přichází jen kritika od prvních majitelů. Internetový gigant má s herním průmyslem evidentně velké plány. Ačkoliv princip streamování her, kdy se hra vykresluje na vzdáleném serveru a na vaši obrazovku se odesílá stejně jako video není úplně novým nápadem, je to poprvé, kdy se do tohoto konceptu opřel někdo takto zeširoka.

GeForce Now je navíc také dostupnější než Stadia – ta je doposud omezena jen na pár vybraných zemí (Česko mezi nimi není) pro PC a televize a třeba na mobilech si zatím zahrajete pouze na těch od Googlu (Pixel). GeForce Now žádná taková omezení nemá a můžete si jej vyzkoušet klidně hned teď a ještě navíc zdarma.

Stejně jako mnoho ostatních služeb, které vyžadují předplatné, i GeForce Now chce vyzkoušet zdarma. Omezeni jste jednou hodinou streamování, po které se služba přeruší a je třeba ji načíst znovu. Na vyzkoušení je to ale víc než dost. Pokud byste měli zájem službu využívat, zaplatíte 139 korun na měsíc. Jde ovšem o zaváděcí cenu, která se může do budoucna zvýšit.

Největším omezením GeForce Now, stejně jako Google Stadia je tak rychlost a stabilita připojení k internetu, která může být pro spoustu zájemců problémem. nVidia uvádí, že je třeba připojení alespoň 15 Mb/s, pro hraní v rozlišení 1080p a 60 snímcích za sekundu pak potřebujete ideálně 50 Mb/s. Stabilita je samozřejmě také důležitá, výkyvy v rychlosti se podepíšou na kvalitě obrazu i snímkovací frekvenci, odezva je pak samozřejmě důležitá pro to, abyste měli vůbec šanci hru normálně ovládat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny