Apple se musí zbavit svého konektoru, tlačí na něj EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslanci evropského parlamentu tvrdí, že by došlo ke zmenšení objemu elektronického odpadu. Apple se brání tím, že by to mělo přesně opačný efekt.

Zatímco u všech ostatních značek už vládne prakticky jeden konektor (USB-C), případně starší microUSB, Apple si jde stále vlastní cestou s lightning porty u všech iPhonů. To chce ale Evropská unie změnit a zabránit tak přebytečnému elektronickému odpadu, který je výsledkem toho, že se musí vyrábět o to více různých nabíječek pro různé typy mobilů.

Apple se brání tím, že kdyby najednou přešel na standardizované USB-C, objem odpadu by tím jen zvýšil. A to prý proto, že stále existuje spousta zařízení s jeho lightning portem, kterých by se po nucené změně začali lidé hromadně zbavovat. Mluví nejenom o iPhonech, ale také tabletech iPad či sluchátkách AirPods.

Sjednocený konektor microUSB známe od roku 2009, kdy se tehdejší velké smartphonové firmy jako Samsung, Nokia a také Apple dohodly, že budou pracovat na sjednocení trhu. Zatímco většina výrobců tuto dohodu dodržela a začala nabízet zařízení výhradně s tímto portem (a později pak USB-C), Apple využil skuliny v tomto ujednání. Šlo o to, že pokud bude mít v nabídce redukci na microUSB, může mít konektor vlastního typu. A tak se v roce 2012 zrodil lightning.

Apple teď prohlašuje, že zařízení s tímto typem portu je na celém světě víc než miliarda. Představa, že by firmu nějaký zákon donutil přejít na jiný standard zvyšuje riziko, že si uživatelé stávající sumy zařízení s lightning porty budou chtít učinit to samé a tudíž zvýší objem elektronického odpadu.

Konektor USB-C přitom Applu tak úplně nevadí, využívá jej například u svých notebooků a také celkem překvapivě i u posledního modelu iPad Pro. Přesto se přestoupení na jiný standard brání a nejnovější iPhony s největší pravděpodobností budeme opět připojovat do PC či k nabíječce prostřednictvím lightningu.

Výsledek tohoto sporu se odehraje s největší pravděpodobností v následujících legislativních procesech Evropské unie, zatím je nutnost změny na USB-C pouze předmětem návrhu daného zákona. Z pohledu uživatelů by to byla ve výsledku určitě pozitivní změna, neboť možná už každý narazil na rozhovor třeba v kanceláři ve stylu „Máte někdo nabíječku? Jé, já ale sháním tu na iPhone“.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny