To neuhodnete. Nejvytíženější letecká linka vede na kouzelný ostrov

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne, ten kouzelný ostrov není v Evropě ani u USA, kde by nejvytíženější leteckou linku na světě většina lidí včetně nás v redakci očekávala. Ono v celkovém žebříčku, který zveřejnila společnost OAG, která se zabývá leteckou dopravou, Evropa s USA figuruje jen velmi okrajově. Kontinentální linka na jednom z těchto kontinentů se do desítky nedostala dokonce žádná.

Je to tak, nejfrekventovanější letecké trasy za rok 2017 jsou v Asii a Oceánii. Mnohé nejsou překvapením, jako lokální linky v Japonsku, Číně, Indii nebo Indonésii. Ani mezi mezinárodními nepřekvapí, že nejvíce lidí létá mezi Hong Kongem a Taipejí. Ale ta nejfrekventovanější linka vede na místo, které asi většina Evropanů nezná a dost možná o něm ani nikdy neslyšela.

Tou linkou je Soul – Jeju, česky Čedžu. To je jihokorejský ostrov ležící pod Korejským poloostrovem ve Východočínském moři. Ano, je to v podstatě „koupácká“ linka, protože ostrov Čedžu je oblíbenou dovolenkovou, turistickou a líbánkovou destinací. Ostrov nabízí vše, hory včetně nejvyššího vrcholu Halla-San s výškou 1 950 metrů, pláže a krásnou přírodu.

Loni na lince Čedžu – Soul (ale pozor, ne na hlavní letiště Incheon ale na lokální Gimpo) cestovalo téměř 13,5 milionu pasažérů. Druhou nejvytíženější je australská linka Melbourne – Sydney. Následují japonské linky ze Sappora a Fukuoky do Tokia Hanedy a v první desítce jiné než asijské linky už nejsou.

Mezi těmi mezinárodními najdeme na šesté pozici Dubai – Londýn Heathrow a na deváté je New York (JFK) do Londýna, konkrétně na Heathrow. Nejvytíženější mezinárodní linkou je známý asijský expres, tedy spojení Hong Kongu s Taipejí.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny