První celovečerní film ve virtuální realitě asi neosloví každého

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zajímavé prvenství si připsal snímek s názvem 7 Miracles. Je totiž kompletně dělaný na míru virtuální realitě. Tématicky si ale vybral hodně specifické publikum, jde totiž o biblický příběh.

Na filmu pracovali i přímo vývojáři headsetu pro virtuální realitu HTC Vive. Snímek získal už minulý rok několik cen, teď se na něj však konečně může podívat i široká veřejnost prostřednictvím služby Viveport za 20 dolarů (asi 450 korun). Za polovinu této ceny je také dostupný na Google Play. Mohou se na něj tak podívat nejenom majitelé HTC Vive, ale i například majitelé různých VR headsetů s mobilem a operačním systémem Android. Kompatibilita s platformou VIVE Wave a systémem iOS bude doplněna později, stejně jako trojrozměrné scény umožňující pohyb diváka ve filmu.

Snímek má biblickou tématiku, pojednává o Janově evangeliu, v hlavní roli tedy vystupuje přímo Ježíš Kristus. Jak už je z názvu patrné, film pojednává o zázracích, které Kristus za svůj život vykonal. Je jasné, že film neosloví zdaleka každého, vedle filmových preferencí budou nejspíše důležité i ty duchovní.

Diváci se mohou těšit na 360stupňové záběry v 8K rozlišení, které vznikaly za využití fotogrammetrie a volumetrického snímání. Natáčení probíhalo v Římě a Mateře, které tak tvoří kulisy tohoto 70minutového snímku. Režíroval jej Rodrigo Cerqueira a mezi producenty najdete i jména, která se podílely třeba na filmech jako Aquaman, Wonder Woman, Avengers: Age of Ultron nebo Piráti z Karibiku.

Celovečerní VR filmy jsou věcí, které se stále ze dnešního pohledu jeví jako sci-fi, ale jak je vidět, jejich přechodu do mainstreamu už moc nechybí. Překážkou jsou v současnosti zejména stále trochu nedostupnější headsety pro virtuální realitu, i když v méně kvalitním provedení můžete jeden takový vytvořit z obyčejného smartphonu a levného nástavce. Zanedlouho se ale možná VR helmy stanou součástí běžné spotřební zábavy a až jeden takový (nebo i více) bude běžnou výbavou domácnosti, možná se celovečerní trháky přesunou právě sem.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny