Smartphone jako stvořený pro filmy? Sony chystá poměr obrazovky 21:9

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na veletrhu Mobile World Congress už za pár týdnů uvidíme nejčerstvější smartphonové novinky roku 2019 a mezi nimi bude pravděpodobně i nová levnější xperia. Bude mít nezvykle protáhlý displej, vhodný ke sledování filmů.

i na většině moderních televizí se často setkáte při sledování filmů s černými pruhy nad a pod obrazem. Je to dáno tím, že u televizí je stále standard poměr stran 16:9, kdežto filmy se obvykle točí v širším poměru 21:9. U seriálů, které jsou uzpůsobeny pro televizní obrazovky se proto setkáváte častěji s obrazem který vyplní celou obrazovku, kdežto u filmů určené pro kinosály musíte trochu toho místa oželet.

U mobilů se sice v poslední době obrazovky protahují, starší 16:9 nahrazují modernější poměry stran od 18:9 až po 19,5:9, ale na filmový standard stále trochu chybí. Změnit by to měly nové xperie, konkrétně modely XA3 a XA3 Ultra, které Sony chystá ukázat na konci února na veletrhu MWC v Barceloně. Budou to telefony nezvykle protáhlé, navíc uniklé rendery naznačují, že bude zcela chybět „brada“ pod displejem. Naopak nad ním však stále dost prostoru pro přední fotoaparát, reproduktor a další senzory zbude.

Protáhlé obrazovky neunikly pozornosti internetových vtipálků:

Zatím se mluví pouze o modelu XA3, ovšem je více než pravděpodobné, že se k němu tradičně přidá i tabletofonová verze Ultra s tradičně obrovským displejem. Menší verze bude nicméně skromnější, očekává se 5,9palcová obrazovka s Full HD+ (1 080 x 2 560 pixelů) rozlišením. Známý už je i procesor Snapdragon 660, tedy výkonnější střední třída a také trochu s podivem starší verze Androidu 8.0.

Zda se spekulace stanou skutečností se dozvíme už brzy, Sony novinky v Barceloně představuje už celkem tradičně a vedle modelů střední třídy se také nejspíše blýskne i top modelem v podobě Xperie XZ4. Měl by si ale přichystat víc es do rukávu, než jen nezvykle protáhlý displej, protože čínská konkurence je měsíc co měsíc silnější a dravější a Samsung ještě s předstihem odhalí na samostatné akci v San Franciscu svoje novinky, které budou po skromněji orientované S9 opět zase pořádně revoluční.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny