Nerozeznají baterku od bomby. Notebooky v letadlech asi končí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na konci března zakázaly americké a britské úřady použití jiné elektroniky než mobilů na všech letech z vybraných oblastí do USA a Británie.

Zákaz se týkal společností z Blízkého východu, které létají z letišť ve Spojených Arabských Emirátech, Kataru, Saudské Arábie, Egypta nebo Turecka do USA a Británie. Jedinou povolenou elektronikou na těchto letech je mobil. Podrobněji jsme vás o tomto nařízení informovali v tomto článku.

Nyní se objevují informace, že se zákaz rozšíří na další letecké společnosti a také na další odletová místa. Podle agentury Reuters zakáží elektroniku na letech do své země i kanadské úřady a přidávají se i jiné letecké společnosti, které mají mezipřistání na Blízkém východě. Jenže to není stále to nejpodstatnější. Zákaz se má začít týkat všech letů mezi Evropou a USA a možná i mezi kontinentem a Velkou Británií. A to by již byl citelný zásah do celého trhu s leteckou dopravou.

Zákaz připravuje americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a již informovalo na schůzce zástupce amerických leteckých společností. Oficiálně nic potvrzené není, ale důvody jsou prý velmi aktuální.

US considers cabin laptop ban on flights from UK airports

The Trump administration is considering barring passengers flying to the US from UK airports from taking laptops into the cabins, sources have told the Guardian. The proposed ban would be similar to one already imposed on travellers from several Middle Eastern countries.

Jde o to, že islámský stát, teroristická organizace operující na území Sýrie a Iráku, má připravenou bombu z plastické trhaviny, kterou lze umístit do notebooku tak, že jí běžné systémy nepoznají. Možná ano, možná ne, důležité je, že na běžném rentgenu, který se používá při kontrole osobních zavazadel, nerozpozná baterii notebooku od plastické trhaviny. Respektive z rentgenového snímku to nepozná jeho obsluha. Při kontrole se dnes běžně používá i chemická analýza – kdo cestuje – tak se již jistě setkal s tím, že mu obsluha bezpečnostní kontroly dělala stěr z věcí nebo rukou. Ale pravděpodobně to nelze řešit u všech cestujících s elektronikou.

V případě letů z Blízkého východu už nyní platí, že mimo mobilů musí veškerá elektronika cestovat v nákladovém prostoru v odbaveném zavazadle. To není příjemné, zvyšuje se riziko poškození a ztráty přístrojů, poslat v kufru notebook s klíčovými daty je noční můrou. Pokud nařízení vstoupí v platnost, bude stejný režim platit pro všechny lety z Evropy do USA a možná i Kanady a Velké Británie.

Jenže je zde otázka, jestli v tomto režimu lze výbušninu vystopovat s větší jistotou. Na to zatím žádná veřejná odpověď příslušných orgánů není. A lze se domnívat, že riziko se zásadně nesníží. A je tu ještě jedna komplikace, do odbavených zavazadel by se neměly dávat lithiové baterie, nyní je tam úřady pošlou direktivně. Možná i proto zatím zákaz nevstoupil v platnost.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny