Může vám vaše tesla při nabíjení těžit bitcoiny?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Majitel vozu Tesla Model 3 z roku 2018 tvrdí, že si těžbou kryptoměn na počítači svého elektromobilu vydělá i 800 dolarů měsíčně. Těžaři kryptoměn však namítají, že je to jen výmysl majitele, aby se zviditelnil.

Kanadská automobilka Daymak loni oznámila, že vyvíjí elektromobil, který umí během nabíjení těžit kryptoměny. V reakci na to majitel tesly Siraj Raval vysvětluje pro americký kanál CNBC, jak se mu to povedlo u svého svého vozu Tesla Model 3.

Raval uvedl, že vydělává 400 až 800 dolarů měsíčně v závislosti na hodnotě bitcoinu a etherea. Aby toho dosáhl, musel odblokovat (hacknout) počítač svého vozu, čímž pravděpodobně přišel o záruku. Pomocí autobaterie pak dokázal na maximum napájet grafické procesory a těžit digitální měnu. Raval údajně těžil kryptoměny přibližně 20 hodin denně, přičemž za samotné dobíjení auta zaplatil 30 až 60 dolarů.

Ravalova tvrzení však nevzbuzují velkou důvěru ze strany těžařů kryptoměn. Jeden z majitelů vozu této značky, Chris Allessi, zpochybnil pro CNBC smysl používání tesly k těžbě kryptoměn. Těžba kryptoměn probíhá prostřednictvím stále složitější série výpočtů v blockchainu, které jsou tím složitější, čím více těžařů se do sítě zapojuje. Allessi naopak ověřil, že za 60 hodin dokáže na svém vytěžit kryptoměny v hodnotě maximálně jednoho až dvou dolarů.

Další hacker a těžař kryptoměn Thomas Sohmers uvedl: „Maximální hashrate (výkon pro těžbu) pro grafický čip v Modelu 3 by se pohyboval kolem 7-10 MH/s. V současné době by to při rychlosti 10 MH/s generovalo příjmy ve výši asi 13,38 USD v hodnotě etheru, a to ještě bez jakýchkoliv dalších nákladů.“ tedy mnohem méně, než Raval tvrdí, že vytěží jeho Model 3.

To však Ravala neodradilo. Majitel Tesly Model 3 uvedl, že ze své Tesly jednou udělá plně autonomní „robotaxi“, které mu bude vydělávat tím, že samo přepraví cestující a v době mimo jízdu (např při nabíjení) pak bude těžit kryptoměny. Bohužel si Raval bude muset ještě nějakou dobu počkat, než bude jeho vůz schopen autonomie takové úrovně. Té totiž vozy značky Tesla ještě jen tak v nejbližších letech nedosáhnou.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny