Fakt budeme za pár let jezdit především v elektrických autech?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podle nastavených pravidel emisí i podle prohlášení elektromobilek si budeme do deseti let už v podstatě kupovat jen elektrická auta. Teda auta bez spalovacího motoru.

Pokud kroutíte hlavou, jak to vše bude fungovat a jestli za deset let budou elektrická auta už cenově dostupná, nejste sami. První otázku si neumíme představit a musíme doufat, že se výjimečně rychle a masivně podaří vybudovat infrastrukturu. U druhé jsme optimističtější, opravdu to vypadá na elektrickou ofenzívu a věříme, že za pět sedm let budou na trhu elektrická auta velikosti Golfu okolo půl milionu korun.

Celkově si dovolíme tvrdit, že nástup elektromobility je nevyhnutelný, ale půjde to pomaleji, než si leckdo maluje. Důvodů je hodně a přestože si mnozí mohou myslet, že až na vysoké ceny elektrických aut už dnes vše funguje jak má, tak realita je jiná. V podstatě jsme v pionýrských časech. Asi jako u aut na začátku dvacátého století.

Předností elektrických aut je jejich mechanická jednoduchost. Žádné výměny oleje, brzdy jsou méně namáhané, svíčky netřeba měnit a tak dále. Jenže jsou to zároveň také takové pojízdné počítače a i lídr trhu americká Tesla se nedokáže vyvarovat častých chyb.

Majitelé aut řeší i problémy s nabíjením, ať už kvůli mnoha standardům, nebo kvůli různým omezením elektroniky. Prostě letáky výrobců se s praxí poněkud rozcházejí. Stejně jako reálné dojezdy aut.

A pozor, to není nic negativního, vůbec se nikomu neposmíváme. Naopak, musíme ocenit první pionýry, kteří bez ohledu na velmi vysoké pořizovací náklady testují reálný provoz. A ten je v Česku mnohem méně pohodlný než třeba v americké Kalifornii. Ať už díky infrastruktuře tak třeba i kvůli klimatickým podmínkám.

Zajímají vás každodenní strasti elektromobility? Začněte studovat. Připojte na Facebooku do této skupiny. Je to velmi zajímavé čtení. Třeba o tom, jak množství mladých magazínů o elektrických autech jsou často příliš optimističtí.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny