Krása i smutek. Opuštěná místa mají něco do sebe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Možná si jich hned všimnete, možná kolem nich projíždíte den co den a vůbec jste si jich nikdy nevšimli. Opuštěná místa, ať už to jsou domy, zámky, tovární haly nebo jiné objekty stojí za pozornost.

Mnoho opuštěných míst je veřejnosti nepřístupných, některé si naopak můžete snadno prohlédnout. Lidi to zajímá, aktivity spojené s objevováním takových objektů mají dokonce svůj název, říká se jim urbex, což je zkratka z urban exploration. Ve své původní podobě je urbex činnost spíš ilegální, zavede vás totiž do objektů, kam běžně přístup není. Ale i legálně lze leccos objevit.

Berme to spíš tak, že jak staré časy tak i ty moderní přinášejí stavby, které svoji životnost už mají za sebou. Důvodů jsou tisíce, o to je to zajímavější. Populární jsou především moderní stavby, řekněme od poloviny minulého století. Mnohé byly v době vzniku velmi moderní a teď jsou z nich už jen ruiny.

Pokud vás to chytne, můžete jít po nejrůznějších ruinách systémově, nebo se jen můžete inspirovat, kam se podívat, třeba v rámci dovolené. Opuštěná místa samozřejmě najdeme po celém světě a právě v mnoha pro nás vzdálených a exotických zemích jsou různé ruiny mnohem lépe přístupné než je tomu u nás v Evropě.

Mezi opuštěná místa můžeme počítat třeba mnohé takzvané města duchů na americkém divokém západě. Tam se obvykle můžete procházet dle libosti a nasávat atmosféru míst, která už léta neslouží svému účelu. Některá jsou opuštěná celá, jiná z většiny. V rámci urbexu můžete objevovat i odstavená letadla, staré železniční tratě a opuštěné vraky vlaků nebo i divoká vrakoviště aut.

A kde hledat? Zkuste to zde:

Databáze opuštěných domů v České republice:

Mapa nemovitostí | Databáze domů s historií

Databáze domů s historií

A nebo se podívejte na zajímavá místa po světě, mnohé jsou nedaleko českých hranic:

Abandoned Playgrounds – Abandoned by Men Embraced by Nature

The Lost Curiousities for the Offbeat Traveller. Abandoned by Men; Embraced by Nature. Your Next Adventure Awaits.

Filtrovat můžete třeba právě podle opuštěných letadel:

Air Planes – Abandoned Playgrounds

The Lost Curiousities for the Offbeat Traveller. Abandoned by Men; Embraced by Nature. Your Next Adventure Awaits.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny