Vypadá to pozitivně. Zabiják amerických pick-upů sehnal zajímavé peníze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O značce Rivian jsme vás již informovali. Americký start-up vymyslel elektrický pick-up a má vytvořený i SUV model. Obě auta vypadají zajímavě a hlavně míří na segmenty, které jsou v USA nejžádanější. Pick-upy či přesněji v tamní terminologii trucky trhu vládnou a SUV jsou hned v závěsu.

Oba modely mají zajímavé parametry, detaily k pick-upu R1T najdete v tomto článku, SUV R1S má základ v podstatě stejný. Pick-up by se měl začít prodávat od příštího roku a SUV má následovat o rok později, tedy v roce 2021.

U pick-upu už známe i předběžnou cenu, má startovat na 70 000 dolarech (asi 1,6 milionu bez daně). Což je hodně, zhruba dvojnásobek ceny nejprodávanějšího pick-upu Ford F150. Samozřejmě že s neporovnatelně slabšími parametry u Fordu, ale i při srovnání parametrů budou klasické trucky výrazně levnější. Ale znáte to, elektromobily jsou in a třeba v bohaté Kalifornii nebudou mít s cenou problémy desetitisíce zákazníků.

To vše zní báječně, ale jak je známo, start-upy mají často dobré nápady a zajímavé produkty, ovšem peněz se jim nedostává. Takže to brzo zabalí. U Rivianu to však může mít úplně jiný průběh. Tak především, firma již má výrobní závod, je to bývalá továrna Mitsubishi v Michiganu. A teď to vypadá, že má i peníze.

V aktuálním kole investičních pobídek se Rivianu podařilo získat 700 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 16 miliard korun. S tím už lze něco dělat. Velmi zajímavé je, že jedním z významných investorů je Amazon, tedy nejhodnotnější firma na světě. Pokud by Amazon chtěl změnit trh aut, tak se mu to může povést. Peněz na to má hodně a Rivian má zjevně zajímavou a funkční techniku. Tak proč ne právě tento výrobce.

Navíc o Rivian se zajímá i General Motors. Zatím neinvestoval, ale to se může změnit. Nechme se překvapit, špičkovou verzi s bateriemi o kapacitě 180 kWh, výkonu 562 kW a dojezdu přes 600 kilometrů bychom rádi vyzkoušeli, vypadá velmi zajímavě. Povedený se nám zdá i design, který se drží spíš konzervativních linií, ale v detailech je veskrze moderní.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny