Zahoďte kompakty, nové huaweie vidí ještě víc do dálky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Výrobce Huawei představil na akci v Paříži své hlavní novinky pro rok 2019. Jsou jimi modely Huawei P30 a P30 Pro. Hlavní devízou je především vylepšený fotoaparát, který dokáže obraz přiblížit až 5x opticky a 50x digitálně.

Loňský model Mate 20 Pro byl hitem, který utekl konkurenci o pořádný kus. Novinka v podobě modelů P30 a P30 Pro už není oproti loňskému Matu tak velikým skokem, ovšem i tak v jejich výbavě najdete něco, co konkurence stále nezvládla vyrobit. Huawei tak opět dokazuje, že má velké ambice a že dovede nastolovat trendy, což se mu koneckonců povedlo už právě s Matem 20 Pro.

Začněme tedy právě shodným prvkem ve výbavě, kterým je srdce telefonu – procesor. Zde je naopak Huawei trochu pozadu, protože stále používá loňský Kirin 980. Oproti modernějšímu Snapdragonu 855 to sice není až tak výrazně horší procesor, ale zkrátka po stránce výkonu trochu ztrácí. Oba modely mají pak dokonce i nižší rozlišení displeje, „pouze“ Full HD+ (1 080 x 2 340 pixelů) oproti WQHD displeji u Matu 20. Paměťové konfigurace jsou také veskrze stejné, na výběr je mezi 6 nebo 8 GB operační paměti a uživatelská paměť může být až 256 GB u modelu P30 a 512 GB u P30 Pro (na českém trhu však nebude).

Úhlopříčka menšího modelu (P30) je 6,1 palce, u většího povyrostla na 6,47 palce. Běžný výřez se výrazně zmenšil na pouhou kapku, ve které je skrytý přední fotoaparát. Displeje mají módní rozlišení 19,5:9 a podporují technologii HDR10. Modely se také liší tím, že zatímco P30 má běžný plochý displej s nepatrně silnějšími rámečky, P30 Pro má po vzoru Matu 20 boky displeje mírně zahnuté. Oba telefony jsou také utěsněny proti prachu a vodě.

Zajímavé jsou také kapacity baterie, rsp. hlavně ta u dražšího P30 Pro. Zatímco menší sourozenec má 3 650mAh akumulátor s podporou 22,5W rychlonabíjení, P30 Pro přidává na kapacitě (4 200 mAh), příkonu nabíjení (40W) a také má možnost bezdrátového dobíjení i reverznímu bezdrátovému sdílení energie – opět něco, co už jsme ale mohlo vidět u Matu 20 Pro. Žádné velké změny nejsou ani v případě systému, stále jde o Android 9.0 s grafickou nadstavbou EMUI.

Tím nejpodstatnějším prvkem výbavy je však zcela jistě fotoaparát. Méně zajímavý model z této dvojice, P30, má konfiguraci 40MPix (f/1,8) hlavního snímače, 16MPix (f/2,2) širokoúhlého snímače a pak také trojnásobně přiblíženého fotoaparátu s rozlišením 8MPix. To je ovšem také něco, co už tu bylo. Ovšem P30 Pro posouvá laťku mobilní fotografie zase o něco výš.

Základní snímač se 40MPix má totiž ještě lepší světelnost f/1,6, širokoúhlý snímač pak navyšuje rozlišení na 20 MPix. Vůbec největší lahůdkou je však pětinásobně přiblížený „periskopový“ fotoaparát, který je u telefonů naprostou novinkou. Huawei docílil rekordního optického zoomu v těle mobilu tím, že snímač nenamontoval do telefonu paralelně se zadním krytem, ovšem příčně a doprostřed těla tak, že se vedle něj do útrob těla vešlo dalších pět čoček optiky, což je zakončeno zrcadlem, které do těchto optických členů odráží obraz, na který se telefonem díváte.

Výsledkem je rekordní optický zoom, který lze bez ztráty kvality ještě hybridně navýšit na desetinásobek. digitálně lze dokonce přizoomovat až 50x. Ne nadarmo se tak modelu P30 Pro začalo přezdívat jako telefonu pro šmíráky. Optická stabilizace a umělá inteligence se navíc stará o to, abyste i takto přiblížené fotografie vyfotili i „z ruky“. U modelu P30 Pro je pak ještě čtvrtý fotoaparát, takzvaný TOF senzor, který se stará čistě jen o měření hloubky ostrosti, takže díky němu budou lépe vypadat zejména portrétní fotografie.

Oba Huaweie nasadil výrobce do prodeje prakticky okamžitě. Je navíc zajímavé, že se české ceny poměrně výrazně liší o d těch doporučených pro Evropu. Zatímco P30 má podle informací z tiskové konference stát 800 eur (20,5 tisíce korun), v Česku se prodává za 15 999 korun. To samé platí i pro P30 Pro, který má základní doporučenou cenu nastavenou na 1 000 euro (25 800 korun), jeho startovací cenačiní však 22 499 korun. I v ostatních evropských státech nakonec ceny neodpovídají těm doporučeným, ale u nás přesto vycházejí stále nejlevněji.

První dojmy na YouTube kanále MKBHD:

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny