Blíží se éra vysouvacích fotoaparátů? Displeje nesmí nic rušit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potom, co výrobci Vivo a Oppo představili svoje mobily s displejem takřka přes celou přední stranu těla, museli přední fotoaparát schovat někam jinam a k tomu využili vysouvací mechanismy. Nyní se chystá ke stejnému kroku i Xiaomi. Bude takových mobilů přibývat?

Trend současnosti je jasný. Displeje se zvětšují, rámečky okolo nich zase ztenčují. Už několikrát jsme do ruky dostali smartphone, který horní rámeček ztenčil natolik, že se na toto místo ani nevešla přední kamerka a musela se přesunout do spodního okraje. A pak tu máme samozřejmě celou situaci s výřezy displeje, kdy sice obrazovka sahá až do krajů, ale uprostřed je pak část, která se zakusuje do plochy displeje, aby do sebe nacpala všechny důležité senzory a mikrofon. Zkrátka se s přední kamerkou neustále hýbe a tak nějak se nedaří pro ní najít ideální prostor.

Zcela nový úhel pohledu na otázku „co se selfie kamerkou“ nabídly právě firmy Oppo a Vivo. Zatímco druhý jmenovaný výrobce u modelu NEX S schoval přední fotoaparát do samostatné, mechanicky vysouvací plochy z horního okraje, Oppo s modelem Find X dokonce vysunulo celou zhruba čtvrtinu těla a odhalilo tak skryté senzory. O podobný mechanismus se pokusilo i čínské Doogee, i když zatím pouze ve formě konceptu smartphonu MIX 4.

Zatím se to právě Doogee povedlo podle nás snad vůbec nejelegantněji:

Nyní se objevily informace, že s vysouvací kamerkou by měl pracovat i připravovaný model čínského Xiaomi (Mi MIX 3). Prakticky celý čínský průmysl s mobily tak naskočil na trend schovat selfie kamerku pod displej a v případě nutnosti ji vysunout – tedy všichni, až na předního hráče – Huawei. Skoro bychom ale čekali, že i ten by mohl po podobné technologii začít pošilhávat.

Ostatní výrobci se zatím spokojí s výřezy (LG, Apple, Nokia) či zkrátka nadále ztenčují rámečky, co to jen jde (Samsung, HTC, Sony). Je ale budoucnost skutečně v displejích, které pokrývají celou čelní plochu, nebo se zkrátka bude s prostorem pro přední fotoaparát počítat i nadále? Zatím to není příliš jasné. Na jednu stranu se tento trend rychle rozvíjí právě v Číně, tedy na velmi silném trhu se smartphony, ale musíme počkat, jak na to zareagují dva giganti – Apple se Samsungem.

Zatím tomu nic moc nenasvědčuje. Apple chystá další generaci telefonů, které budou velmi podobné modelu X a u Samsungu se zase čeká na telefon se skládací konstrukcí. Zatím moc není prostor k tomu, aby menší čínští výrobci nastolovali trendy bez toho, aniž by si brali příklad právě z dominantních značek jako je Apple či Samsung. Zatím totiž pořád platí opačný postup – přední výrobci inovují, Čína napodobuje. To se však může změnit.

Dobrým příkladem je třeba čtečka otisků prstů v displeji, u které se velcí výrobci musí spokojit s tím, že zkrátka první v této oblasti nebudou. V Číně už je takových modelů hned několik, svého zástupce má už dokonce i Huawei. Applu a spol. tak nezbývá nic jiného, než už z této hotové funkce udělat mainstream. Bude tomu tak i s vysouvacími fotoaparáty? Uvidíme právě u další generace telefonů Applu a Samsungu, tedy nejpozději z kraje příštího roku.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny