Poradíme, jak udržet smartphone aktuální

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Obzvláště v poněkud nudných dnech během sociální izolace můžete dohnat nezbytnou údržbu vašeho mobilu. Dnes se zaměříme na kontrolu toho, zda máte vše potřebné v nejnovějších verzích.

Mobil, stejně jako veškerá jiná chytrá elektronika, potřebuje sem tam trochu uživatelské péče. I pokud bychom ji měli redukovat na nezbytné minimum, budou na prvním místě aktualizace integrovaného softwaru a také systému (firmware) jako takového. Druhá jmenovaná položka by pak měla mít vždy přednost.

Aktuální firmware mobilu, ať už se bavíme o modelu s Androidem či iOS je hlavní ukazatel toho, zda výrobce telefonu udělal vše pro to, aby bylo zařízení v dané chvíli v nejpoužitelnějším stavu a také nejlépe zabezpečené. Pokud jste jednu, dvě nebo i víc aktualizací pozadu, může se stát, že vám něco nemusí fungovat tak dobře, jako těm co aktualizace mají, nebo že vaše zařízení je více ohrožené potenciálními chybami a útoky.

Jak poznáte, že je vaše zařízení aktuální? V první řadě byste měli sami zavzpomínat, zda vám sám telefon aktualizaci připomínal, a pokud ano, zda jste ji skutečně nechali nainstalovat. Většina modernách zařízení se umí sama připomenout, byť některým to může trochu trvat.

V případě Androidu si můžete aktuálnost vašeho firmwaru zkontrolovat v menu nastavení, kde se zpravidla (v závislosti na daném výrobci) nachází přímo položka pro kontrolu aktualizací, zde stačí jen zvolit možnost kontroly a následně, pokud telefon nové aktualizace najde, je nechat nainstalovat.

Počítejte s tím, že instalace může zabrat více času, klidně i přes deset minut, po které nebudete moci telefon používat a nikdo se vám ani nedovolá. V potaz je také třeba brát i to, že je třeba mít telefon nabitý (alespoň 20 až 30 procent), aby aktualizace nebyla přerušena, což by mohlo znamenat i to, že se telefonu nenávratně poškodí software.

Když máte hotovou aktualizaci firmwaru, nezapomeňte se věnovat i jednotlivým aplikacím, které denně používáte. I ty potřebují jednou za čas aktualizovat, abyste mohli využívat nové funkce, aby byla aplikace lépe chráněná proti chybám nebo zkrátka jen z důvodů různých optimalizací. Pro kontrolu aktuálnosti navštivte v menu aplikačního obchodu (Google Play, App Store) záložku nainstalovaných aplikací, kde zjistíte, které mají dostupné softwarové updaty.

Doporučujeme všechny aplikace aktualizovat pravidelně a včas, byť se může občas stát, že některé aktualizace mohou paradoxně daný nástroj i změnit k nepoznání (nový design, nové funkce apod.) Je proto vhodné si nejprve něco o změnách přečíst: vývojáři obvykle zanechávají seznam nejčerstvějších novinek přímo na stránce dané aplikace v obchodu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny