Chytré a děsivé. Apple AirTag umí i špehovat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S nástupem chytrých přívěsků s možností najít pomocí nich ztracené věci se bohužel rozšiřují i možnosti nebezpečného stalkingu.

Apple AirTag je malé sledovací zařízení s reproduktorem, které se dá uchytit ke snadno ztratitelným věcem: klíče, batoh, peněženka a podobně. Uživatel je pak může pomocí například svého iPhonu lokalizovat: slouží k tomu systém vzájemné komunikace všech zařízení od Applu, které se nepřetržitě informují o své blízkosti. Jakmile se ocitne někdo poblíž s iPhonem v kapse, aktualizuje se vám v aplikaci lokace ztraceného předmětu.

Využívání chytrých přívěsků má nesporné výhody: vzpomeňme si například na experta na kybernetickou bezpečnost, který dokázal získat zpět své ukradené kolo, a to právě díky Apple AirTagu, který ukryl uvnitř kola. Jenže stejně jako mohou tato zařízení přinést dobro, tak mohou napáchat i zlo.

Žena v americkém Jonesboro ve státě Arkansas se se ocitla v nepříjemné situaci: zapnula svůj iPhone v autě a zobrazilo se jí oznámení informující o tom, že se někde poblíž nachází zařízení AirTag. Zařízení ovšem poblíž žádné nenašla a ani zde žádné sama neumístila.

Až po důkladné kontrole svého auta zjistila, že má AirTag přilepený pod kufrem svého auta. V tu chvíli jí bylo jasné, že AirTag je zde umístěný specificky proto, aby někdo sledoval polohu jejího auta. Žena proto zařízení odstranila a odnesla na nejbližší policejní stanici.

Podle americké policie jsou tyto typy událostí čím dál častější a lidé by si měli na podobné notifikace v mobilu dávat velký pozor. Naštěstí vás vaše zařízení na přítomnost lokalizačního čipu sama upozorní, ovšem existují už i takové, které mohou například využívat odlišného systému. Pak se může i stát, že vás někdo bude špehovat pěkně dlouho.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny