Koukejte, jak létá dron s pilotem. Můžete si jej i sami koupit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osobní miniaturní vrtulník, nebo lépe řečeno dron, nabízí firma Jetson. Model ONE si ovšem zřejmě pořídí jen opravdový nadšenec, není to totiž nic levného.

Dalo by se říci, že je to malý elektrický vrtulník, jenže se svými čtyřmi rameny a vrtulemi pod kabinou s pilotem jasně připomíná drony. Ty, které obvykle váží pár kilogramů a používají se na focení či natáčení ze vzduchu.

Model ONE má hliníkovou konstrukci a je osazen celkem osmi elektromotory, které jsou napájeny lithium-iontové bateriemi. Vícero motorů má model ONE proto, aby mohl letět dál i v případě, pokud jeden z nich vypoví službu.

Dron váží 86 kg, přičemž pilot může vážit až 95 kg. S 85kg pilotem na palubě může letět asi 20 minut, a to až do maximální rychlosti 100 km/h, což je pro běžného pilota takové věci více než dost. Dron se ovládá snadno, slouží k tomu tříosý joystick s akcelerační páčkou. Navíc jsou tu různé senzory LIDAR pro sledování terénu a vyhýbání se překážkám.

Dronu se firma chystá příští rok vyrobit pouze 12 a všechny jsou již zamluvené. Stále jsou však přístupné rezervace pro rok 2023. Levná záležitost to však rozhodně není. Model ONE stojí v přepočtu dva miliony korun, předem musíte zaplatit také půlmilionový rezervační poplatek. Jetson ONE vám navíc přijde částečně rozložený a musíte si jej tak smontovat sami.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny