Nekonečný dojezd? Za svou teslu si zapřáhl solární elektrárnu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zajímavé řešení, jak elektromobil nabíjet kdekoliv a zdarma vymyslel youtuber s pseudonymem ItsYeBoi: připojil si za auto přívěs se solárními panely. Rychlost nabíjení je však až směšně pomalá.

Elektromobil značky Tesla můžete nabíjet několika způsoby. Z běžné domácí zásuvky doplníte baterii automobilu za asi dvanáct hodin, ovšem na speciálních nabíjecích stanicích to zvládnete i za zhruba hodinu (při využití stanice Supercharger). To ale stojí peníze. Pokud máte dostatek času si počkat, pak ovšem existuje i řešení, které vás bude stát jen pořizovací cenu.

Youtuber z kanálu ItsYeBoi ukázal, jak na to. Nakoupil solární panely v ceně 2500 amerických dolarů (asi 60 tisíc korun) a namontoval je na přívěs, který pak zapřáhl za svou teslu (model S). Zakoupil je v poměrně pochybném internetovém obchodě Wish, který je proslulý ve své nabídce laciných a mnohdy ani nefunkčních produktů, nicméně se zadařilo a jeho sestava solárních panelů skutečně je schopná auto nabíjet.

Problém ovšem nastává v případě doby nabíjení. Asi každý trochu tuší, že solární panely nejsou moc dobré v rychlém generování energie, a v případě, že touto cestou chcete nabíjet elektromobil to platí obzvlášť. Celkem si tak autor vynálezu propočítal, že na plné nabití by potřeboval asi deset dní, pokud by nabíjel vždy deset hodin denně (tedy ve chvíli, kdy na panely svítí slunce)

Nemalá investice do panelů se mu tak bude vracet za ušetřené náklad za nabíjecí stanice či domácí odběr elektřiny asi pěkně dlouho. K tomu všemu je ještě nutné přičíst fakt, že přívěs za autem bude snižovat jeho dojezd a samozřejmě i mobilitu. Raději bychom tak přece jen počkali, až nějaký efektivnější solární generátor namontuje Tesla rovnou do střechy či kapoty auta.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny