Už i drony podporují 5G, první má Qualcomm

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firma Qualcomm odhalila vlastní dron pro průmyslové využití, který pomocí upraveného procesoru Snapdragon 865 podporuje nejenom připojení k 4G sítím, ale i umělou inteligenci.

Novinka v podobě (zatím bezejmenného) dronu nabídne všechny nejnovější komunikační technologie, které umí výrobce poskytnout. Dron využívá navigační platformy Flight RB5 5G, která je společná pro různé typy profesionálně využitelných robotů. Po hardwarové stránce tu tedy najdeme v první řadě obrazový procesor Qualcomm Spectra 480, který dokáže pořizovat 200Mpix fotografie a 8K video při 30 snímcích za sekundu. Vedle toho dovede dron nahrávat video v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu s podporou HDR.

Samotná platforma Flight RB5 5G využívá v tomto případě procesor Kryo 585 a grafickým čipem Adreno 650, které vycházejí z procesoru Snapdragon 865. Umělou inteligenci má pak na starosti čip Hexagon 698. Po softwarové stránce budou k dispozici i vyvojářské sady pro neuronové sítě a multimediální aplikace.

Samotné 5G připojení funguje na pásmech mmWave i sub-6 GHz, dron dále nabídne podporu wi-fi 6. Výrobce čipů tvrdí, že tyto technologie zlepší komunikaci mezi drony, což se hodí například při využívání více dronů naráz.

K čemu je taková věc dobrá? Drony s 5G se hodí například na doručování a přepravu, ale také třeba i armádní účely. Referenční dron je už nyní možné předobjednat za cenu 500 amerických dolarů (necelých 11 tisíc korun). Předpokládané datum dodání je do konce třetího čtvrtletí letošního roku. Je však také nutné složit zálohu 1 000 dolarů, abyste si dron vůbec mohli rezervovat.

Qualcomm doufá, že tato platforma pomůže urychlit vývoj dronů s mobilními čipy. Společnost už od roku 2015 zkoumá možnosti využití těchto technologií v robotice a zaměřuje se také na bezpilotní letouny.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny