Tesla chce vyrábět roboty. Prý budou přátelští

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ambiciózní firma miliardáře Elona Muska chce po samořídících autech vyrábět také lidsky vypadající roboty. Celé to však působí bez funkčního prototypu zatím jako vtípek, nicméně firma to myslí vážně.

Na konferenci Tesla AI Day představila firma poněkud odvážnou vizi. V budoucnu chce vyrobit robota, který bude svou podobou připomínat člověka. Velkou část technologií, které budou ovládat jeho pohyb, firma převezme ze své série samořídících aut, které jsou aktuálně hlavní náplní činnosti Tesly.

Robota, nazvaného jako Tesla Bot, představil sám ředitel Elon Musk. Robot bude údajně měřit 172 centimetrů a vážit pouze 56 kilogramů. To proto, že bude vyrobený z lehkých materiálů. Hlava robota pak bude osazena celou sérií senzorů, které aktuálně využívají automobily Tesla pro svůj autopilot režim, kdy za vás auto samo řídí.

Roboti se mají podobat lidem proto, aby mohli splynout s prostředím, ve kterém žijeme. Musk zároveň upozornil na to, že roboti budou v porovnání s běžným člověkem pomalí a slabí, aby se někdo nebál dystiopického scénáře, ve kterém si roboti mohou podmanit lidstvo. Slovy Elona Muska mají totiž být přátelští a rozhodně nepočítá s tím, že by je lidstvo využívalo místo zbraní.

Účel Tesla Bota má být jednoduchý: poslouží lidem jako pomocník v různých manuálních úkonech. Třeba za vás dojde na nákup. Zkrátka a jednoduše vám budoucnost nabídne možnost, jak se vyhnout nudným a opakujícím se manuálním úkonům, které může Tesla Bot udělat za vás.

Všechno jsou to samozřejmě pouze sliby, které zatím Elon Musk nemá čím podložit. Na prezentaci si dokonce i pozval alespoň jako ukázku herce, který byl jako Tesla Bot alespoň převlečený. Do budoucnosti, kdy nám budou roboti od Tesly pomáhat v každodenních úkonech tak je zřejmě ještě daleko, byť Musk slíbil, že první funkční prototyp by měl být připravený už příští rok.

Pokud chcete vidět, jak by taková budoucnost mohla vypadat, máte už teď celou řadu možností, ať už třeba prostřednictvím filmů jako Já, Robot, nebo her: ukázkový je v tomto ohledu Detroit: Become Human. Budoucnost každopádně v těchto náhledech není zdaleka tak růžová, jak vypadá.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny