Největší chyba podle Billa Gatese? Prohrál boj s Androidem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobilní operační systém od Microsoftu se nedočkal slávy, naopak skončil v propadlišti dějin po prohraném boji s Androidem. A to je podle Billa Gatese jedna z jeho největších chyb, které lituje dodnes.

Klíčovým byl podle něj rok 2006, tedy těsně před prvními zařízeními s iOS (2007) a Androidem (2008). Jenže Bill Gates už měl tehdy jiné plány, načal se věnovat své nadaci Bill & Melinda Gates Foundation. Ředitelem Microsoftu se poté stal Steve Ballmer, který se ve svých proroctvích ohledně vývoje trhu se smartphony šeredně zmýlil. Nejdřív se vysmíval iPhonu, že za cenu 500 dolarů a bez mechanické klávesnice je to jedno z nejvíce předražených zařízení na světě.

Posléze Ballmer také pro deník USA Today tvrdil, že iPhony nemají nikdy šanci získat významný podíl na trhu. Jenže právě start prodeje iPhonů byla klíčová událost, kterou vzal Google na rozdíl od Microsoftu vážně.  S mobilními Windows pak Microsoft přišel až příliš pozdě, v roce 2010. V té době už byl Google ve vývoji svého systému a s ním provázaných aplikací natolik daleko, že by jej Microsoft už nestihl dohnat – zejména v oblasti služeb a aplikací.

„Ve světě softwaru, a obzvláště v mobilních platformách, je situace kdy vítěz bere vše. Největší chybou bylo cokoliv, co nás vedlo k tomu, že Microsoft dnes nemá to, co Google ano. Android je standardem u všech zařízení, která nejsou Apple. Pokud konkurujete takovým platformám a přitom máte 50 procent jejich aplikační nabídky, nebo klidně i 90 procent, jste na cestě do záhuby,“ popisoval Gates ve videu pro Village Global.

„Naše ostatní služby: Windows, Office, jsou stále silné. Takže jsme bezpochyby klíčovou firmou v oblasti softwaru. Ale kdybychom se zachovali správně tehdy, tak jsme doslova ta úplně nejvýznamnější firma. No nic,“ dodává Gates v rozhovoru.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny