Za jak dlouho vyměníte kolo na autě?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Normální smrtelník dokáže vyměnit kolo tak za pět minut. Někomu to bude trvat hodinu, velmi zkušený motorista to možná zvládne za minuty tři. Světový rekord je však neskutečný.

Za nejrychlejší výměnou kol musíme do nejrychlejšího motorsportu. Tedy do Formule 1. Pit stop, tedy zastávka v boxech, byla vždy velmi rychlá. Obvykle do deseti sekund, to když se doplňovalo palivo. Samotná výměna všech čtyř kol je však ještě mnohem rychlejší.

Tuto disciplínu sleduje a nejrychlejší odměňuje přepravní společnost DHL jako sponzor Formule 1. A rekord? Ten je neuvěřitelný. Tým Red Bull to zvládl za 1,91 sekundy. Ano, čtete správně, ta méně než dvě sekundy.

Samozřejmě nedělá to jeden člověk, kola jsou na rychloupínácích a tak dále. I tak je ale výsledek impozantní. Vlastně asi zajímavější než samotná současná Formule 1, která je poněkud mdlá. I když fanoušci srdcaři budou možná protestovat.

Že je rekordní výměna bleskurychlá, se můžete podívat na videu. Je to tak rychlé, že si detailů ani není možné všimnout. Je za tím hodně práce, tréningu a i peněz. Ale stojí to za to.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny