Vše je pryč, nové PlayStationy si koupíme až příští rok

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Extrémní převis poptávky nad nabídkou u nových PlayStationů 5 způsobil, že v první den Sony vyplnilo jen část předobjednávek. Zbytek si musí počkat do příštího roku a volný prodej je prakticky nemožný.

Stejně jako ve světě, i v Česku se zájemci poprali o dostupné konzole už v září, a nyní si alespoň onu dostupnou část konzolí první šťastlivci odnesli domu. Zbytek čeká další čekání, které budou počítat v řádu měsíců. Mnozí sice ještě doufají, že pár dalších konzolí dorazí z fabriky ještě před Vánoci, ovšem většina už počítá se začátkem příštího roku.

V současnosti je další dodávka PlayStationů 5 na český trh naplánována na konec února, ta ovšem nejspíše pokryje zbytek předobjednávek už ze září. Pokud jste objednali ještě později, tak je možné, že budete muset čekat na třetí, možná i čtvrtou várku, které se odhadují na duben až květen. Jinak řečeno, současná poptávka může být ze strany Sony uspokojena dokonce až v polovině příštího roku. A teprve potom si budeme moci zajít do obchodu a jeden PlaySation najít běžně v regálu.

Proč tomu tak je? Faktorů je několik. Jednak si můžeme samozřejmě ukázat prstem na pandemii koronaviru, která nadělala škody v celém procesu, od výroby součástek, přes montáž až po distribuci. V každém dílku procesu se kvůli koronaviru Sony potýkalo s nějakými problémy a výsledkem nejsou splněná očekávání trhu.

Trh samotný je také ovlivněn koronavirem. Lidé více šetří, takže by se mohlo čekat, že o drahé konzole (10 790 korun za digitální edici a 13 490 korun za standardní konzoli) nebude takový zájem. Jenže koronavirus nás zároveň všechny nahnal do svých domovů a spousta lidí se tak dostala ke kratochvílím, na které by jinak neměla čas. Hraní her je jednou z těch opravdu významných.

Ovšem faktem také je, že ještě tak pět až deset let zpátky bylo na konzolové hraní nahlíženo skrze prsty. PlayStation byl buď pro opravdové nadšence, nebo jako dárek pro děti. Mainstream se stále trochu bál přiznat, že ho PlayStation baví. Ovšem právě v posledních letech se konzole i hraní her posunulo právě do pozice plnohodnotného hobby, za které se už nemusí stydět ani řadový manažer, účetní nebo lékař. Nosí se trička i čepice s logem, sledují se trailery a dokonce existují i herní „oscary“.

Najednou tak nového playstationa už nechtějí jen děti a čtyřicetiletí staří mládenci, ale vlastně spousta vašich známých z rodiny i z práce. A v tu chvíli nastává problém, že poptávka je větší, než jaká byla před šesti lety u předchozí generace. Už teď Sony prohlašuje, že start nové „pětky“ je ten největší, jaký firma pamatuje. A pro zákazníky bude bohužel trvat ještě minimálně další půlrok. Tedy pokud nejsou ochotni zaplatit u překupníků klidně i trojnásobek.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny