Nejpraktičtější auta se neprodávají. Další končí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

MPV, tahle zkratka pro prostorné osobáky byla hitem v devadesátých letech minulého století a na začátku století nového. Teď kategorie skomírá a zůstávají v ní jen poslední mohykáni. Válcují je SUV.

Nejdřív začneme výkladovým slovníkem. MPV je zkratka pro multi purpose vehicle, tedy univerzální vozidlo. SUV je zkratka pro sport utility vehicle a v překladu to můžeme označit za sportovně užitkové vozidlo. První kategorie je starší, spadá až do osmdesátých let minulého století, SUV jsou mladší, skromné začátky spadají o desetiletí později.

Průkopníky MPV byla dvojice legendárních aut. Chrysler Voyager a Renault Espace vznikly oba v roce 1984. Oba vozy nabídly ve své době neuvěřitelný prostor na úrovni dodávky ale s luxusem osobního auta. Což je v podstatě dodnes i charakteristika vozů MPV. Oba původní vzory a mnozí následovníci patří do kategorie velkých aut, ale MPV najdeme i mezi malými auty.

SUV mají jiný původ, bylo to přenesení off-road terénních vozidel do kategorie běžných vozů. Za jednoho z průkopníků můžeme považovat první Toyotu Rav. U obou kategorií najdeme v historii vozy, které tak nějak splňovaly definici MPV nebo SUV, ale trh to ještě neviděl. Ale to je jedno, dnes je situace zase jiná.

Důvod je prostý a tím je vzhled. Ano, jen o to jde. MPV prostě z logiky věci vypadají stále tak trochu dodávkovitě, naopak SUV těží ze svých off-road genů. Tudíž vypadají mohutněji a sportovněji. A to se lidem líbí natolik, že SUV dnes válcují skoro vše. Naopak MVH hynou na úbytě, přestože po praktické stránce jim drtivá většina SUV nesahá ani po kotníky. Ale takový je život.

Nebudeme vypisovat všechna zrušená MPV, jsou jich desítky. Další obětí SUV mánie se letos stanou Fordy C-Max a prodloužený Grand C-Max. Ford oznámil, že výrobu ukončí v evropské továrně v Německu v červnu a to bez náhrady. Přitom C-Max se prodával vedle Evropy i v USA. Jenže prostě nezaujal. V nabídce Fordu zůstane větší S-Max a největší Galaxy. Ale je asi jen otázkou času, jak dlouho.

Náhradou jsou osobní verze dodávek Tourneo, ale to už prostě není ono, to se vracíme před zrod kategorie MPV. A co vy, už máte doma také SUV?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny