YouTube ujíždí na audiu s osmi dimenzemi. Je to jen starý trik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Videoserver YouTube, který zároveň spousta uživatelů využívá jako zdroj pro poslouchání hudby zaplavil trend v podobě tzv. „8D audia“. Ačkoliv na první poslech může připadat zajímavé, je to pořádně starý a jednoduchý trik.

Pokud jste na internetu v posledních dnech narazili na výzvu „Hej, běžte na YouTube, zadejte jméno svojí oblíbené písničky a přidejte výraz 8D. Výsledek vám vyrazí dech!“ nejste zdaleka sami. V posledních měsících se právě na YouTubu objevila hromada rychle se rozrůstajících kanálů, které se specializují na „8D remixy“ a odběratelé se jen hrnou. Používají jen vlastně docela obyčejný trik, který obzvláštní poslouchanou hudbu, pokud zrovna používáte sluchátka. Bez nich z pochopitelných důvodů fungovat nebude.

Princip je jednoduchý – audio plynule přechází z pravého do levého reproduktoru sluchátek (pravá pomalu slábne a levá zesiluje a zase zpět), což vytváří jakýsi točící se efekt, kdy máte pocit, že se zdroj hudby otáčí okolo vás. Může se vám z toho motat hlava nebo naopak efekt nemusíte skoro vůbec vnímat, ale většina uživatelů hodnotí tento trik kladně a pozitivní komentáře se pod takové klipy (v jejich nahrávání kralují kanály 8D TUNES a Aviion Music) s hudbou jen hrnou.

Jeden z „remixů“, který tuto senzaci odstartoval je například 8D verze veleznámé písně Bohemian Rhapsody skupiny Queen:

Objevují se však i názory z opačné strany barikády. Najdeme je třeba na subredditu r/AudioEngineering, kde se o něm mluví jako „blbosti bez významu a čistém clickbaitu„. Osm dimenzí je podle zdejších přispěvovatelů naprostý nesmysl, i když například existuje tzv. „4D Audio systém„, který využívá mnoha reproduktorů rozmístěných v různých výškách po celé místnosti, což pak může vytvářet dojem, že hudba proplouvá okolo vás prostorem.

Pravda je ovšem taková, že jde o trik starý jako YouTube sám, ne-li ještě daleko starší. Střídání jednotlivých zvukových kanálů není žádný obtížný trik – de facto se rovná kroucení jedné páčky na ekvalizéru sem a tam. Využívalo jej například jedno z vůbec prvních virálních videí (nahráno v roce 2007, dva roky po založení YouTubu) na tomto serveru, populární „virtuální kadeřník“, kde se okolo vaší hlavy pohybovaly zvuky, jako byste zrovna seděli v křesle u holiče:

Použití tohoto efektu známe i z prostředí českého internetu, možná si pamatujete šílené „Jedu na koni„, kde v jedné části písničky cválá kůň okolo vaší hlavy. Na YouTube ho někdo nahrál už před deseti lety. Stejně jako se neustále točí třeba trendy v módě, ani „cool“ 8D efekt není vůbec nic nového.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny