Nová generace konzolí je za rohem. Co si koupit?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už známe vše: parametry, data vydání i ceny. Pokud se vám nějakou konzoli do konce roku ještě povede najít, poradíme, co od nich čekat a jaké jsou alternativy.

Trvalo to pěkně dlouho, ale už konečně víme, co, kdy a za kolik se letos na podzim semele. Konzoloví hráči budou mít pořádně nabitý listopad, PC hráči pak říjen (nové grafické karty). Jenom ti, kteří fandí Nintendu mohou v klidu odpočívat, protože to vedle probíhajícího výročí 35 let série Super Mario nemá v plánu vůbec nic.

Začněme Sony, které konečně odhalilo datum prodeje a ceny nových konzolí. České ceny jsou 13 490 korun za PlayStation 5, za „digitální edici“ bez diskové šachty pak zaplatíte 10 790 korun. V USA a několika dalších vybraných zemích začíná prodej už 12. listopadu, zbytek světa (tedy včetně Česka) si musí počkat ještě týden do 19. listopadu.

Ovšem pokud již nemáte předobjednávku, není zcela pravděpodobné, že ještě nějaký kousek seženete. PlayStationy jsou totiž už celkem beznadějně rozebrané a další datum prodeje už české obchody posouvají na únor 2021. Je ovšem samozřejmě možné, že se nakonec objeví kusy navíc a nebo že si některé obchody vyčlení část do volného prodeje. Ale nic není v tuto chvíli jasné.

Dost podobně jsou na tom i příznivci Xboxu. Jejich novinky dorazí už 10. listopadu, opět ve dvou variantách. Levnější Series S bude stát 7 999 korun, dražší a výkonnější Series X stejně jako PlayStation 5, tedy 13 490 korun.

Xboxy zatím nejsou vyprodané, což je ovšem dáno tím, že Evropa obecně je bašta Sony, kdežto Microsoftu se víc daří hlavně ve Spojených státech. Zájem o Xbox novinky je sice také velký, ovšem na tak drastický jako v případě Sony. I tak se ale vyplatí udělat předobjednávku co nejdříve.

Co si z těchto dvou variant vybrat? To je otázka toho, co chcete a co už doma máte. Pokud vlastníte nějaké alespoň trochu výkonné PC, na Xbox můžete celkem s klidem zapomenout, protože vše si lze zahrát i na PC, Xbox zatím nemá žádné exkluzivní tituly. Naopak pokud doma PC nemáte a chcete si jen vyzkoušet některé z obecně zajímavých titulů, pak má Xbox celkem dorého kandidáta ve formě Series S, který je levný, a přitom stále poměrně výkonný. Navíc služba Game Pass vám nabídne hodně bohatou knihovnu titulů, takže jen stačí platit měsíční poplatek a hrát do sytosti skoro co chcete.

PlayStation 5 je zejména pro ty, kterým se líbí nabídka exkluzivních titulů Sony. Zde rovněž neplatí, že pokud máte doma PC, konzoli nepotřebujete. Právě naopak, kvůli exkluzivitám se PS5 i tak vyplatí. Je to ovšem trochu větší investice, i digitální edice je dražší než levný Xbox. Sony alespoň udělalo jeden vstřícný krok a nabídlo také poměrně širokou knihovnu starších titulů k dispozici za měsíční poplatek. Můžete tak vesele dohánět i to, co jste zmeškali na předchozí generaci.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny