Víte, který telefon uměl 5G jako první?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do souboje o první 5G smartphone se zapojilo hned několik výrobců, a byl to skutečně těsný závod. Na jaře loňského roku tak díky tomu zájemci mohli kupovat první 5G mobil od překvapivého vítěze tohoto závodu.

Králi trhu se smartphony, korejskému Samsungu, se s 5G bohužel tak úplně nepovedlo to, co zamýšlel: prvenství ve světě 5G mobilů. Ačkoliv jeho model Galaxy S10 5G si loni na jaře kráčel pro trofej prvního 5G telefonu na světě, nakonec na něj zbyla jen stříbrná medaile, když mu prvenství přímo pod nosem vyfoukla Motorola. Dokonce poměrně šibalským způsobem.

Pokud bychom měli být skutečně technicky přesní, pak se dá Galaxy S10 5G alespoň označit jako první mobil s integrovaným 5G modulem na trhu. Motorola totiž využila svůj systém modulárních smartphonů, a na model Moto Z3, uvedeném na trh už v srpnu 2018, totiž zkrátka vyrobila specializovaný 5G modul, který telefonu tak umožnil využívat i sítě páté generace.

Ne že by ale do hry skočila s upraveným Moto Z3 na poslední chvíli. Výrobce 5G modul oznámil už v listopadu 2018 a rovnou si za to i nasadil sám sobě zlatou medaili – alespoň to tak vypadá z tehdejšího příspěvku na firemním blogu. Ve skutečnosti ale všichni museli počkat, až některý ze světových operátorů spustí 5G síť, aby vůbec takový smartphone mělo smysl někde prodávat.

To se nakonec stalo v USA u amerického operátora Verizon, který spustil své první 5G vysílače 3. dubna ve městech Chicago a Minneapolis. Původní start byl přitom plánovaný až na 11. dubna, čemuž patrně důvěřoval i Samsung, který start svého modelu Galaxy S10 5G naplánoval na 5. dubna. Stále měl tak drobnou časovou rezervu, aby se případní zájemci stihli s telefonem seznámit.

Jenže tah Verizonu byl dost množná cílený, neboť Motorola je jeho dlouhodobým partnerem. Některé telefony tohoto výrobce tak lze zakoupit právě jen u Verizonu, což je například na americkém trhu příklad i zajímavého smartphonového véčka Moto Razr. Z prvenství tak těžily obě firmy, Motorola se mohla chvástat prvním smartphonem, Verizon prvním dostupným pokrytím.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny