Nabíječka v balení mobilu bude minulostí, připravte se

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už jen telefon a nic jiného. Tak může vypadat minimalistické balení budoucnosti, které Apple patrně zavede již letos. Další se pak mají přidat.

Opět se dočkáme ze strany Applu dočkáme kroku, který se nejdříve bude zamlouvat jen málokomu, ovšem z dlouhodobého hlediska začne dávat smysl. Stejně jako když v roce 2016 Apple „zaříznul“ sluchátkový konektor, letos půjde z kola ven nejspíše tradiční balení telefonu, od kterého se povětšinou očekává zahrnutí sluchátek a nabíječky.

Stranou teď dejme sluchátka, která zejména u levnějších modelů standardem už nějakou dobu nejsou. Ovšem dostat mobil bez nabíječky? To si zatím moc představit nedovedeme. A to i přesto, že se nám jich doma válí spousta. Jednu máme u postele, druhou v pracovně a třetí na stole v práci. Tak proč mít v balení nového telefonu ještě čtvrtou, prakticky tu samou?

Této logiky se bude patrně už letos držet Apple, který tak trochu předpokládá dopředu, že většina jeho zákazníků už stejně doma nějakou tu nabíječku s lightning konektorem má, takže není třeba jim každoročně dodávat další. Letos navíc pravděpodobně chystá nový 20W adaptér, který bude prodávat samostatně, pokud ho někdo náhodou bude potřebovat.

Příští rok budou hitem 125W nabíječky | ChytráVěc.cz

Rychlost nabíjení je jedno z odvětví, kde se výrobci mobilů neustále předhání. Příští rok se můžeme těšit na telefony, které nabijeme z méně než patnáct minut. Zatímco v současnosti se s údivem pozastavujeme nad modelem Realme X50 Pro, který se umí nabít do plné kapacity za méně než 40 minut díky super rychlému 65W nabíjení, příští rok bude možná taková rychlost k smíchu.

Samozřejmě, že to americký technologický gigant podá tak, že mu většina lidí bude hned nato tleskat. Nabízí se ekologické důvody, jelikož tím přispěje k redukci elektroodpadu, který by nevyhnutelně vznikl tím, že bychom s jednou (dvěma, třemi…) nabíječkami doma navíc se začali dříve zbavovat těch nejstarších, místo abychom jim dopřáli co možná nejdelší službu.

Stejně tak bude moci výrobce nejspíše zmenšit i balení, což opět povede k redukci následného odpadu. Papírové krabičky sice nejsou zdaleka takovým problémem, jako elektronika v nabíječkách, i to se ale počítá. Snad se ale nenaplní vize internetových vtipálků, kteří předvídají, že vám brzy v prodejně budou jen podávat nový telefon z ruky do ruky.

A skutečný důvod? Rostoucí ceny na výrobu a s nimi spjatá snaha šetřit, kde se jen dá. Nabíječka i sluchátka jsou v takovém případě poměrně horkými adepty, jelikož samotný telefon zůstane těmito úspornými změnami nedotčen. Díky tomu si tak možná za stejné ceny budeme moci dopřát novinky, jako jsou třeba 5G čipy, které zatím nejde vyrábět příliš levně.

U Applu je to v podstatě už daná věc, nicméně je otázkou, zda se nepřidají i další výrobci. Korejští analytici tak už začali věštit, že příští rok možná k podobnému řešení sáhne i světová jednička Samsung. Vzhledem k tomu, že však nabízí celou škálu telefonů (nejenom ty prémiové, jako Apple) není zatím tak docela jasné, jakého segmentu by se tato změna mohla týkat. V každém případě své staré nabíječky nevyhazujte, od příštího roku budou potřeba ještě o něco víc.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny