Jak je to v USA s daní u zboží? Poradíme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pravděpodobně jste si již všimli, že mnohé zboží, především elektronika, kterou lze snadno porovnávat, je v USA levnější než v Evropě. Minimálně po přepočtení ceny aktuálním kurzem to tak je. Jenže americké ceny jsou pro takový přepočet v principu zavádějící.

Ve většině světa se používá daň z přidané hodnoty, stejně jako u nás. Její výše je u spotřebního zboží různá, ale třeba v Evropě je to všude dost podobné a pohybuje se okolo 20 procent. V Česku je to 21 procent (snížené sazby na potraviny a vybrané služby teď nebudeme brát v potaz). V okolních zemích je to velmi podobné, plus mínus dvě procenta. Už to může mít na ceny vliv, ale nikoliv zásadní.

Spotřební zboží a elektronika je dnes všude podobně drahá či levná. Je to snadno porovnatelné zboží a tak rozdíly tvoří právě výše daně. Mnohde v Asii je daň z přidané hodnoty nízká, namátkou Hong Kong nebo Singapur, takže je tam obvykle spotřební zboží o poznání levnější. Dobře se to porovnává u iPhonů na oficiálních lokálních stránkách Applu. Schválně si to zkuste, Hong Kong bývá nejlevnější.

Tedy obvykle spolu s USA, jenže to je právě velmi zavádějící.  USA nepoužívají daň z přidané hodnoty ale takzvanou prodejní daň (sales tax). A jelikož USA jsou v podstatě federace jednotlivých států, je výše prodejní daně v každém státě jiná a proto se v USA ceny uvádějí v zásadě bez daně.

Takže, až na výjimky o kterých později, přijdete do obchodu, budou uvedené ceny bez daně. Ať už je to auto nebo kedlubna nebo hamburger ve fastfoodu. Něco podobného zažijete i u nás ve velkoobchodě Makro, jenže tam je i uvedení cena s daní, v USA obvykle ne. Poprvé je to matoucí, pokud třeba chcete utratit pár posledních drobáků, tak je potřeba dávat pozor.

Prodejní daň není v USA tak vysoká jako DPH v Evropě, obvykle se vejde do 10 procent, s čímž se dá počítat. Ale liší se nejenom stát od státu, ale může se lišit i okres od okresu a tedy i město od města, přestože obě jsou od sebe kousek a obě leží ve stejném státě. A dokonce se může lišit i u různého sortimentu zboží. Situace je dost komplikovaná a zcela přesně se v ní obvykle neorientují ani Američané.

Ale pojďme to zhodnotit zjednodušeně. Pokud se v USA prodává třeba iPhone za 799 dolarů, jen málokdy za něj zaplatíte právě jen 799 dolarů. Nulová daň platí v několika málo státech jako jsou Aljaška, Delaware, Montana, New Hampshire a Oregon. Což nejsou zrovna státy, kam se běžně cestuje na dovolenou. Ve většině států se daň pohybuje v rozmezí 4 až 10 procent.

Ovšem pozor, základní státní výši daně mohou ve většině států upravit lokální daně, které vybírají okresy či kraje v přeneseném slova smyslu. Výše takové daně se pohybuje ode desetinek procenta po dvě procenta, s několika výjimkami. Jinou daň tak můžete zaplatit v různých městech například Kalifornie. V některých státech se nevybírá daň na léky na předpis, někde se pak neplatí daň u oblečení do určité limitní ceny za kus.

Takže pokud chcete opravdu zaplatit za příkladný iPhone jen 799 dolarů, budete muset třeba do Delawaru. Naopak v Kalifornii vás bude stát přibližně 863 dolarů, který budete muset u pokladny zaplatit. A pozor, v USA se prodejní daň nevrací jak je to u DPH jinde ve světě. Alespoň běžně ne, existují nějaké výjimky při exportu aut a jiných větších a dražších věcí. Ale to je zcela mimo formát našeho článku.

Pokud tedy budete porovnávat ceny elektroniky u nás a v zahraničí, tak v USA vždy počítejte s lokální daní. A také počítejte s tím, že zákonná záruka je jen rok. A ano, i tak je elektronika v USA někdy levnější, ale rozdíly už dávno nejsou tak výrazné jako před deseti či patnácti lety. U jiného zboží je to jiné, ale to si už každý musí spočítat sám. K tématu se někdy vrátíme, protože nákup se slevami v USA vyžaduje dobrého počtáře.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny