Pokřivené vnímání autorství na YouTubu. Nárokovat cizí díla si může kde kdo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hudebník s pseudonymem TheFatRat upozornil na pořádné nedorozumění, které ho na serveru YouTube připravilo o pořádnou část výdělků z jeho vlastní písničky. Někdo si ji totiž přivlastnil a správci serveru celou záležitost přehlížejí.

Představte si, že napíšete knihu, podepíšete smlouvu s nakladatelem, necháte vytisknout tisíc kopií a pošlete je na police knihkupectví. První tisícovka je úspěch, rychle se rozprodá. Takže vytisknete další tisíc a opět je pošlete do prodeje. Jenže v tu chvíli napíše kdosi nakladateli, že knihu napsal on a že vy se jen přiživujete na jeho díle. A proto, že má nakladatel moc práce, neznámému jeho nároky odkýve a začne vyplácet podíl z prodejů jemu místo vám. Jen tak, zkrátka proto, že se ozval.

Přesně to se stalo hudebníkovi s pseudonymem TheFatRat. Jeho hudba je na serveru velmi populární, celkem už nasbíral přes 675 milionů přehrání jeho skladeb. Jenže pak se někdo (respektive fiktivní firma s názvem Ramjets) rozhodl, že si chce skladbu The Calling přivlastnit a ohlásil vše YouTubu. A ten bez ověřování dalších faktů přiklepl veškeré výdělky z reklamy přehrávané u tohoto videa jemu. Vzhledem k tomu, že je to aktuálně video s téměř 50 miliony přehráními, nejsou peníze utržené přehráváním reklam ani náhodou zanedbatelné. Autor uvádí, že jde o 3 000 dolarů měsíčně, tedy asi 67 tisíc korun.

Takže co teď? Autor vše obratem nahlásil YouTubu také, že přece není možné, aby někdo cizí inkasoval jeho výdělky, ovšem zástupci tohoto videoserveru dali najednou od celé záležitosti ruce pryč a odkázali hudebníka, ať si autorský spor vyřeší sám. Zároveň mu s výmluvou ochrany osobních dat ale nevydali ani kontakt na dotyčného.

Vše si tak nadále TheFatRat dojednává sám. Asi není překvapením, že anonym, schovávající se pod „firmou“ Ramjets nemá žádné aktivní účty na sociálních sítích a neodpovídá na e-maily. Nezbylo tak nic jiného, než celou záležitost předat do rukou právníkům a doufat, že se nakonec dočkáme spravedlnosti. Zároveň však TheFatRat upozornil na dost pochybný automatizovaný systém nárokování autorských práv YouTubu, který evidentně nefunguje správně.

YouTube: fix the copyright protection system

My name is Christian Buettner aka TheFatRat. I’m a musician and YouTuber with over three million subscribers and someone stole my song „The Calling“ on YouTube.Recently one of my top videos with over 47 million views was claimed by an unknown company called Ramjets.

Navíc se objevují případy, kdy si firmy nárokují autorská práva na něco, o čem se v daném videu pouze mluví, což zní snad ještě absurdněji, než výše zmíněný spor. YouTube zkrátka dává přednost těm, kdo si tyto záležitosti nárokují: obzvláště, pokud jde o firmu, ať už skutečnou nebo vymyšlenou. YouTube nemá čas na to si to ověřovat.

TheFatRat alespoň založil internetovou petici, kde žádá férovější jednání s autory a zároveň také penalizaci falešných nároků na cizí díla. Má to hlavu a patu a vlastně nechápeme, proč YouTube takový systém už dávno nemá. Ovšem v roce, kde server rozdává tresty malým tvůrcům za triviální spory, ale svým prominentním tvářím klidně i napoutá video, ve kterém natočí oběšenou mrtvolu, se skutečně nedivíme asi ničemu.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny