Nintendo je nečekaný vítěz v těžkých dobách izolace

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lidé vyhledávají způsoby, jak se doma v izolaci zabavit, z čehož těží zejména digitální zábavní služby. Ohromné prodeje tak spolu s uzavřením světa zaznamenalo Nintendo, které nové konzole ani nestíhá vyrábět.

Konec izolací a karantén je stále v nedohlednu a lidé se tak upínají o to více ke kratochvílím, ke kterým není potřeba opouštět domov. Rozmach tak zaznamenává právě segment videoher: třeba populární distribuční platforma Steam zaznamenala v uplynulých týdnech rekordní čísla počtů online uživatelů. Ještě víc si ale v těchto chvílích mohou mnout ruce zástupci japonského Nintenda, jehož konzole Switch je v mnoha částech světa beznadějně vyprodaná.

Podle serveru Ars Technica se nová konzole ve Spojených státech prakticky nedá sehnat. Toho samozřejmě využívají překupníci na serveru eBay, kde se průměrná cena nabídek nových konzolí Nintendo Switch pohybuje okolo 410 dolarů (asi 10,5 tisíce korun), namísto doporučené ceny 299 dolarů (7 700 korun).

Nintendo: Letos žádný nový Switch nebude | ChytráVěc.cz

Prezident společnosti to oznámil na setkání investorů. Nového modelu, vyjma čistě stylových edic, bychom se tak měli dočkat nejdřív až za rok. Ačkoliv Sony a Microsoft letos čeká hodně práce s uvedením nové generace herních konzolí na trh, Nintendo si dá ve vydávání nového hardwaru pauzu. Alespoň to tvrdí prezident společnosti Shuntaro Furukawa.

Podobné výpadky dostupných kusů nových konzolí hlásí třeba i Velká Británie nebo Kanada. Problém je na straně výroby v Asii, která je stále ještě ochromena pandemií koronaviru. Nedostatek však zapřičnil i nedávný start hry Animal Crossing: New Horizons, která zaznamenala rekordní prodeje v domácím Japonsku.

V Česku jsou konzole stále dostupné u většiny prodejců, jejich cena zůstává od uvedení na trh prakticky nezměněna. To je však dáno spíše faktem, že Nintendo platí tak trochu za Apple mezi videhoerními firmami a vlastní hardware zlevňuje až v případě nástupu nové generace.

Nintendo prodalo do konce roku 2019 celkem 52,5 milionu kusů konzolí Switch, čímž už v prodejních číslech předehnalo například populární Super NES.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny