Facebook v budoucnu možná skryje „lajky“, stejně jako Instagram

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Facebook začal testovat, jestli by se nám lépe nežilo bez „lajků“. Slibuje si, že bez této funkce si lidé pohodlněji a bez stresu užijí svůj digitální obsah.

Testovací provoz „bez lajků“ Facebook už nasadil v Austrálii. Lidé, kteří se přihlásí do beta verze této sociální sítě uvidí pod cizími příspěvky, že se daná věc líbí „Petru Novákovi a dalším,“ namísto současným „Petru novákovi a 18 dalším“.

Počítání „lajků“ samozřejmě nezmizí nadobro, u vlastních příspěvků stále uvidíte počet a jména lidí, kteří vám nějaké hodnocení udělili. U ostatních lidí, ať už ve vašem seznamu přátel nebo mimo něj, už tyto počty neuvidíte.

Podobnou funkci zkouší Facebook také na své druhé platformě, Instagramu, kde by tato hodnocení měla zmizet ještě dříve. V současnosti už tuto podobu Instagramu mohou testovat uživatelé v Kanadě, Austrálii, Brazílii, Irsku, Itálii, Japonsku, a na Novém Zélandu.

Science Explains How Facebook Makes You Sad

More than one billion people log into Facebook every day. Whether their intention is to post a duck face selfie, or they want to read the headlines from their favorite news outlet, Facebook remains the world’s most popular social networking site. Of course, it would seem logical to assume that people use Facebook because it somehow enhances their lives.

Facebook se k tomuto kroku rozhodl po konzultaci s experty na duševní zdraví. Ti tvrdí, že pokud uživatelé nevidí počty „lajků“ pod příspěvky ostatních uživatelů, mění se způsob, jak s celou platformou interagují. Pomáhá to zejména ke konstruktivní diskuzi a naopak vyvrací chování, které vzniká jen na základě dosažení co možná nejvyšší oblíbenosti.

Existují dokonce i studie, které dokazují, že nadměrné lpění na počtu kladných hodnocení na sociálních sítí, případně počtu odběratelů obsahu a podobně může vést i k depresím, úzkosti a pocitu osamělosti. V tak širokém měřítku však zatím dopady této změny nikdo nezjistil, takže doufáme, že v ostrém provozu na Facebooku tato novinka uživatelům skutečně uleví.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny