Ani zákaz na ně neplatí. Android aplikace sbírají data i bez svolení

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V Google Play se nachází přes tisíc aplikací, které sbírají data i bez vašeho souhlasu. Ve studii to tvrdí odborníci z International Computer Science Institute.

V androidím obchodu s aplikacemi se nachází celkem 1 325 aplikací, které neposlouchají vaše příkazy, zjistili výzkumníci. Celkem prozkoumali přes 88 tisíc aplikací. Takto vysoký počet výskytu potenciálně škodlivého kódu je alarmující, obzvláště, když se v některých případech jedná i o poměrně často využívané nástroje.

Velkým hříšníkem je fotoeditor Shutterfly, který vyzvídal zeměpisné souřadnice fotografií pořízených vaším smartphonem, a to i přes to, že jste aplikaci výslovně zakázali přístup k polohovacím službám. Sebraná data pak dokonce aplikace odesílala na soukromé servery.

Zjišťování vaší polohy bylo obecně častým prohřeškem. Jiný software zase pokoušel zjistit identifikační číslo na domácím či veřejném modemu a najít jej na mapě. Přitom to byly relativně neškodné aplikace jako třeba dálkové ovladače. Ty si navíc samy ani o přístup k polohovacím službám nepožádaly.

Problém se vyskytl třeba v aplikaci asijského Disneylandu. Ta je dokonce natolik zvídavá, že si zapíše číslo IMEI telefonu, na kterém je nainstalovaná a slídí i v souborech, které jsou uloženy v paměti telefonu. Alarmující je, že podobně se chovají i aplikace od Samsungu, které najdete předinstalované v mnoha telefonech tohoto výrobce – konkrétně jde o prohlížeč aplikaci a nástroj Samsung Health.

Google už přislíbil nápravu, té se ovšem dočkáme až s příchodem plné verze Androidu Q. První si tak budou moci navíc oddychnout jen majitelé modelů s čistou verzí tohoto systému, další (Sony, Samsung, Huawei apod.) si budou muset ještě počkat, až jim aktualizaci na nejnovější verzi uvolní sám výrobce.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny